Útra kelnek a gyógyszerfutárok

2005.09.15. 14:09

Elindította szolgáltatását a gyógyszereket házhoz szállító vállalkozás, a Gyógyszerfutár Kft. csütörtökön Budapesten. A cég vezetői támadásokra számítanak a gyógyszerész szakmától.

A cég egyelőre egy patikával áll kapcsolatban és 16 futárral kezdi meg a házhozszállítást, később az igények szerint bővítik ki szolgáltatásukat - mondta Langer István, a Somody Imre érdekeltségi körébe tartozó Gyógyszerfutár Kft. ügyvezető igazgatója. A cég rövid távon a fővárosi patikai forgalom 1 százalékának megfelelő piaci részesedés elérését célozta meg, majd -terveik szerint 2007-re - országossá szeretné bővíteni a szolgáltatását.

A gyógyszerész szakma részéről kapott támadások késleltették a házhoz szállító vállalkozás beindítását - mondta el az ügyvezető igazgató. E támadások elsősorban e tevékenység jogszabályi rendezettségét kérdőjelezték meg.

Langer István, aki korábban egy gyógyszergyár magyarországi képviseletét vezette, a cég tevékenységi körét érintő jogi környezetről szólva elmondta, hogy jelenleg nincs olyan jogszabály, ami akadályozná ezt a szolgáltatást, hiszen megrendelőiket legálisan működő gyógyszertárból látják el, a szállítást a minőségi és biztonsági szempontok maximális betartásával végzik és a betegek tájékoztatására is figyelmet fordítanak.

A jövőben is sok konfliktusra számítanak - tette hozzá Somody Imre, a Gyógyszerfutár Kft. alapítója és tulajdonosa.

A vállalkozás működtetéséhez azonban alapot ad egyrészt a valós piaci igény a vásárlók részéről, másrészt az, hogy a gyógyszerellátás színvonalának javításával kapcsolatban akad még tennivaló.

Nem utolsósorban pedig Somody Imre - akinek nevéhez fűződik a Plusssz vitaminokat gyártó Pharmavit megalapítása - jó üzletet lát a gyógyszerészeti tevékenységben. Ezt adatokkal is alátámasztotta: számításaik szerint a fővárosban működő mintegy 300 gyógyszertár havi 6-7 millió forint árrésre tesz szert, és további 1-1,5 millió forintnyi támogatáshoz jut a nagykereskedőktől. Az egy patikára jutó havi átlagos nyereség 3 millió forint körül van, ugyanakkor megjegyezte, hogy a nyereség nagy része nyilván néhány nagy forgalmú patikában csapódik le, és vannak olyan kisebb gyógyszertárak, amelyek esetleg a fennmaradásért küzdenek.