Továbbra is milliárdos a Globus vesztesége

Az első három negyedévet 1,48 milliárd forint veszteséggel zárta a Globus Konzervipari Rt. A harmadik negyedévben a Globus zöldség konzerv-exporttal csökkentette veszteségét, ez azonban még így is 460 millió forint volt. A cég profitfigyelmeztetése szerint az éves veszteség 1,2-1.4 milliárd forint között lesz.

A Globus Konzervipari Rt. az első háromnegyed évet konszolidáltan 1,48 milliárd forint veszteséggel zárta, szemben az előző év hasonló időszakában elkönyvelt 89 millió forint mérleg szerinti nyereséggel - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján szombaton.

A nemzetközi számviteli szabályok szerint (IFRS) készült gyorsjelentés szerint a harmadik negyedévben csökkent a veszteség, 460 millió forint volt, szemben az év első negyedévi az 1,04 milliárd forinttal. A Globus november 8-án tett közzé profitfigyelmeztetést, miszerint az éves vesztesége várhatóan 1,2-1,4 milliárd forint között lesz. Az értékesítés nettó árbevétele 10,5 százalékkal 22,52 milliárd forintra esett vissza, és az eladott mennyiség 2 százalékkal csökkent.

Az élelmiszeripari cégcsoport magyarországi leányvállalatai továbbra is veszteségesek és a lengyelországi Globus Polska profitja is csökkent az erős zloty miatt. A veszteség növekedési ütemének csökkenése a zöldségkonzervek kelet-európai exportjának köszönhető - magyarázza a gyorsjelentés, hozzátéve, hogy ezeken a piacokon sikerült áremelést érvényesíteni.

A nyugat-európai exportban 2005 október-novemberig szólnak az éves szerződések, így áremelésre eddig nem volt mód, ugyanakkor a forint erősödése forintban az árbevétel csökkenését okozta. Az export részaránya az árbevételből 61 százalékot tett ki, míg egy évvel korábban 46 százalék volt. Az első kilenc havi 10,09 milliárd forint exportárbevétel 23,8 százalékos éves növekedést jelentett. A belföldi értékesítés 27 százalékkal csökkent.

A Globus várakozásai szerint az idei nyersanyaghelyzet miatt kialakult európai készlethiány néhány termék esetében áremelést tesz lehetővé. A gyorsjelentés megjegyezte, hogy az idei első háromnegyedévi értékesítés döntően a magas alapnyagköltségű 2004. évi készletekből történt. Így a mérlegben a készletek értéke 14,3 százalékkal 16,77 milliárd forintra csökkent.

Az értékesítés közvetlen költségei az árbevétel 10,5 százalékos visszaeséséhez képest csak 3,8 százalékkal 18,97 milliárd forintra mérséklődtek. A rezsiköltségeket 800 millió forinttal sikerült mérsékelni és az 2,06 milliárd forintot kitevő igazgatási költségek is 10 százalékkal alacsonyabbak az egy évvel korábbiaknál.

A Globus üzemi szintű vesztesége 1,16 milliárd forint volt, míg tavaly 372 millió forint volt ezen a soron a nyereség. Az üzemi szintű veszteséget 340 millió forint pénzügyi veszteség rontotta tovább, ami szinte teljes egészében a kamatterheket jelentette. Mindezek eredményeként az adózás előtti veszteség 1,5 milliárd forintot tett ki az első háromnegyedévben, míg tavaly ilyenkor 175 millió forint nyereséget könyvelt el a Globus.

A társaságcsoport fő tulajdonosai továbbra is a Deutsche Investition and Entwicklungsgesellschaft (DEG) 25,5 százalékkal, Temesfői István 16,7 százalékkal és az érdekeltségébe tartozó Tebimpex GmbH 11,6 százalékkal. A Magyar-Amerikai Vállalkozási Alap (MAVA) a részvények 11,2 százalékát, a Templeton Strategic Emerging Markets LDC pedig 8,93 százalékát birtokolja.

KAPCSOLÓDÓ CIKK