A Gazprom ultimátumot intézett Ukrajnához

2005.12.23. 18:02

Az orosz Gazprom-monopólium pénteken ismét megfenyegette Ukrajnát a neki szánt gázszállítások újévi leállításával, s a nagyobb nyomaték kedvéért már "főpróbát" is tartott a gázcsapok elzárásából. Ha Ukrajna nem fizeti meg a jelenleginél majd ötször magasabb árat, januártól gáz nélkül maradhat.

"Az elvégzett technikai műveletek mutatják, hogy teljesen készen állunk a szállítások korlátozására, ha nem jön létre megállapodás" - mondta Szergej Kuprjanov, az állami ellenőrzésű Gazprom szóvivője a szintén állami Rosszija tévének.

A kárpátaljai Prikarpattransgaz december 19-20-án megkezdte egy vezetéken a nyomáscsökkentést, ami a munkácsi járásban ahhoz vezetett, hogy egyes helyeken automatikusan leálltak a kazánok és gázkonvektorok. A rendkívüli állapot elkerülésére a megyei vezetés azzal fordult a Naftogazhoz, hogy juttasson nagyobb mennyiségű földgázt a megyébe. Válaszul a Naftogaz 600 ezer köbméteres napi mennysiégben korlátozta a lakossági felhasználást Kárpátalján. A megyei vezetés a gázzal való takarékosságra szólította fel a lakosságot.

"Ha Ukrajna nem adja meg az ezer köbméterenként 230 dolláros árat (vagyis a jelenleginek csaknem ötszörösét), akkor a szállítások január elsején tíz órakor leállnak" - fenyegetőzött Alekszandr Medvegyev Gazprom alelnök, hozzátéve: ettől fogva csak a nyugat-európai fogyasztóknak szánt gázmennyiséget pumpálják majd a vezetékbe. De ha Ukrajna folytatja a maga részének lecsapolását (amit a Gazprom lopásnak minősít), akkor Nyugat-Európának (így Magyarországnak) húsz százalékkal kevesebb jut.

Medvegyev megismételte a Gazpromnak azt az indítványát, hogy Ukrajna részvényekkel, jelesül a vezetékhálózatát kezelő konzorcium tőkehányadaival egyenlítse ki az általa megfizethető ár és az "európai" módra kalkulált ár közötti különbözetet. A részvényátadás lehetővé tenné, hogy Ukrajna 3-5 év alatt nyugodtan felkészíthesse iparát az európai árakra való áttérésre - érvelt a Gazprom exportvezére.

Ugyanakkor a Türkmenisztánba látogató ukrán küldöttség nem tudta rábírni a türkmén elnököt, hogy országa, a szerződésben megállapított mennyiségen felül, további 8 milliárd köbméter gázt szállítson Ukrajnának jövőre. A türkmén elnök közölte: csak akkor hajlandó az exportnövelésre, ha a 8 milliárd köbméterért Ukrajna már magasabb árat fizet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK