A Mol elhalasztotta az állami pakett megvásárlását

A Mol Rt. nem hívta le az állami tulajdonban lévő Mol-részvényekre szóló, 2005-ös évre vonatkozó opcióját - közölte pénteken az olajtársaság. A Mol összes részvényének 11,7 százaléka van állami tulajdonban.

A kormány november végén döntött arról, hogy a Mol Magyar Olaj és Gázipari Rt.-nek lehetőséget ad legfeljebb 10 százaléknyi, jelenleg állami tulajdonban lévő Mol-részvény két részletben történő megvásárlására a tőzsdei árhoz igazodó áron.

A Mol az egy hónappal ezelőtti megállapodás értelmében két lépcsőben hívhatja le az opciót. Az első időszakban, 2005. december 10-e és 30-a között a Mol az összes részvényéhez viszonyítva legfeljebb három százaléknyi részvényt hívhatott volna le. A második opciós időszak 2006. május 1-jétől október 27-éig tart, ez idő alatt a vételi opciót a megmaradó teljes pakettre gyakorolhatja az olajtársaság.

A számítások szerint, amennyiben a Mol lehívja az év végéig lehetséges, az összes részvény 3 százalékát kitevő csomagot, legalább 69,15 milliárd forint bevétele keletkezett volna az ÁPV Rt.-nek, azon az alapon számolva, hogy az aláírást megelőző 90 tőzsdei kereskedési nap forgalommal súlyozott átlagára 21 150 forint és 70 fillér.

A szerződés kiköti, hogy a Mol 2015. december 31-ig stratégiai befektetőnek csak az állam hozzájárulásával adhatja el az opciós tranzakció során megvásárolt részvényeket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK