Már nyitható nyugdíj-előtakarékossági számla

2006.01.03. 12:51

Hétfő óta a HVB Banknál olyan nyugdíj-előtakarékossági számlát lehet nyitni, amelyen elhelyezett összeget az állam a betét 30 százalékával, évente azonban legfeljebb 100 ezer forinttal kiegészíti.

A napokban elfogadott nyugdíj-előtakarékossági számlákról szóló törvény lehetővé teszi, hogy mindenki saját elképzelésének megfelelően, ellenőrizhető költségek mellett fektesse be nyugdíjas korára szánt megtakarításait. A HVB Bank elsőként teszi lehetővé, hogy az érdeklődők megkössék a számlák megnyitáésról szóló szerződésüket. A HVB Bank ezres nagyságrendű nyugdíj-előtakarékossági számla nyitására számít idén, és számlánként 150 ezer-200 ezer forint elhelyezését várja.

A Nyugdíj-előtakarékossági Programhoz állami támogatás is társul, ami az éves befizetett összeg 30 százaléka, azonban legfeljebb 100 ezer forint, amivel a befektetéseken elért hozam megemelkedik. A Nyugdíj-előtakarékossági Program keretében elhelyezett megtakarítások hozama minden esetben mentesül az árfolyamnyereség adó alól

A számlavezetési díj a HVB Banknál 2 ezer forint + az értékpapír számlán nyilvántartott éves átlagos állomány 0,1 százaléka évente. A díj teljes összege legalább 2 ezer forint, de legfeljebb az értékpapír számlán nyilvántartott éves átlagos állomány 1 százaléka lehet évente.

A HVB Bank Nyugdíj-előtakarékossági Programja két részből, egy pénzszámlából és egy értékpapírszámlából áll, ezek nyitása az összevont számlaszerződés megkötése után lehetséges. A HVB Banknál nyugdíj-előtakarékosság keretében a jogszabály adta széles lehetőségek alapján sajátszámlás állampapír, sajátszámlás jelzáloglevél, tőzsdei jelzáloglevél, zárt végű befektetési alapok (tőkegarantált alapok), nyílt végű alapok, hazai tőzsdei részvények, illetve látra szóló és lekötött betétek egyaránt elérhetőek. A számlavezetési díj 1 százalék, a tranzakciók díjai megegyeznek a kondíciós listában szereplő normál díjakkal.

Baranyai Dávid, a HVB Bank Lakossági és Kisvállalati Üzletág Értékesítési Igazgatóságának ügyvezető igazgatója a szolgáltatás bemutatásakor hangsúlyozta, hogy a Nyugdíj-előtakarékossági Program megjelenésével egy olyan új megtakarítási formával bővülnek a takarékoskodók lehetőségei, amely eddig sosem látott szabadságot ad a befektetési formák egyéni megválasztásában, s így hozzájárul a lakosság általános pénzügyi ismereteinek bővítéséhez, valamint befektetési tudatosságának és öngondoskodásának fokozásához. További előnyként említette, hogy a Nyugdíj-előtakarékossági Program jelentős mértékben képes ösztönözni a hazai tőkepiac fejlődését, a lakosság részvénytartási arányát, s így hosszú távon a magyar középvállalatok tőkéhez jutási esélyeit és tőzsdére lépését is elősegíti.

KAPCSOLÓDÓ CIKK