Újabb diszkontáruház Magyarországon

2006.01.04. 9:38

Egy év múlva megnyitnak az első hazai Aldi üzletek, már megkezdődött a vezetők betanítása. Az idő szűke miatt eleinte nem építenek logisztikai központot Magyarországon, a szlovéniai példa nyomán kezdetben Ausztriából látják majd el a boltokat áruval.

A Világgazdaság beszámolója szerint Európa legnagyobb diszkontlánca, a 15 országban 6600 boltot működtető német Aldi hazánkban folytatja a terjeszkedést. Az osztrák leányvállalat elnöke bejelentette, hogy a decemberben létrehozott magyarországi vagyonkezelő cég után mostanra kialakultak a konkrét tervek is.

Már jövőre, 2007-ben megnyílnak az első üzletek, melyeket kezdetben a nemrégiben kibővített felső-ausztriai raktárközpontból látnak majd el. Ezt a logisztikai megoldást a Szlovéniában decemberben megnyílt 11 bolt tapasztalatait felhasználva alkalmazzák: az ottani Hofer márkanév alatt működő üzleteket is az osztrák központ látja el.

Még nem dőlt el, milyen név szerepel majd a bejárat fölött. A régióban a Hofer márka van bevezetve, de mostanság az Aldi nevet használja a csoport a nemzetközi terjeszkedésben. Az viszont már biztos, hogy Magyarország után Görögország meghódítására koncentrál a lánc, a majdani görög vezetők képzése már most folyik, a magyarokéval párhuzamosan.

Az intenzív terjeszkedés elsődleges oka a németországi forgalom visszaesése: tavaly az első félévben 4 százalékkal esett a csoport anyaországi forgalma. Ennek kompenzálására döntöttek a nemzetközi piacok meghódítása mellett.

Egy ilyen méretű áruházlánc hazai piacra lépése tovább nehezíti a a hipermarketek megjelenése miatt már így is éles versenyben álló kisebb, független üzletek és diszkontláncok helyzetét. Az új kereskedelmi törvény valamelyest enyhít a helyzeten, mert a 3 ezer négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek építését megelőzően az érintett önkormányzatoknak ki kell kérni a helyi regionális fejlesztési tanács véleményét a beruházásról.

KAPCSOLÓDÓ CIKK