A Gazprom magyarországi gázüzletrészt akar

Az orosz Gazprom még mindig nem adta fel azt a reményt, hogy gázüzletrészt szerezhet Magyarországon, írta a Vedomosztyi című moszkvai lap keddi számában.

A Mol és az E.ON múlt heti új megállapodása szerint a német szolgáltatómamut megveszi magyar partnerétől a Földgázellátó és a Földgáztároló Rt. egészét, valamint a Panrusgaz magyar-orosz kereskedőcégben meglévő 50 százalékos részesedését.

A Panrusgaz fele részének eladásához a Molnak szüksége van a 40 százalékos tulajdonostárs Gazprom beleegyezésére is. A Gazprom azonban még nem adta áldását az ügyletre, s a kérdés egyelőre megvitatás alatt áll - erősítették meg a gázmonopólium   sajtószolgálatánál kedden az MTI érdeklődésére.       

A Gazprom még 2004-ben közölte, hogy szeretne bizonyos hányadokat megvásárolni azokból a gázüzletrészekből, amelyek a Moltól az E.ON-hoz kerülnek. A Mol akkor jelezte, hogy nincs kifogása ez ellen, ha két nagy partnere meg tud róla egyezni.

Az Európai Bizottság most mindenesetre megtiltotta a Molnak a Földgázszállító eladását, amelyre a Gazpromnak leginkább fájt a foga a Mol gázüzletágai közül. A bizottság ezt azért tette, mert a szállítási ágazat (csövek) még inkább monopolellenőrzésre ad módot, mint a tárolás és az értékesítés - mondta a Gazprombank egy elemzője a Vedomosztyinak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK