Megtakarítási számla a babakötvényhez

2006.01.17. 19:12

Az idei év első napján hatályba lépett, a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvényt követően a K&H Bank január végétől kínálja új termékét, egy hosszú távú megtakarítási betétszámlát, amelyhez igénybe vehető a babakötvényhez kötődő állami támogatás is.

A fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény kétféle számlát alkotott, egyik a Kincstári számla, amely a Magyar Államkincstárnál nyitnak meg a 2005. december 31. után megszületett gyerekek részére, a másik az úgynevezett Start számla, melyet a kincstárral szerződő bankok vezetnek.

A Magyar Államkincstár és a bankok közötti megállapodás létrejöttétől függően, várhatóan ez év január végén indulhat a K&H trambulin start megtakarítási számla. Ez határozatlan futamidejű, hosszú távú megtakarítások, állami és önkormányzati támogatás elhelyezésére szolgáló számla, amelyet a szülő nyit meg. A számla által kínált, jelenleg érvényes éves kamat 6,66 százalék lesz, amely a számla teljes egyenlegére érvényes.

A számlán összegyűjtött megtakarításokat 18 évesen veheti kézhez a fiatal, amelyet születésétől fogva szülei, hozzátartozói, valamint a települési önkormányzatok egészíthetnek ki az államilag biztosított 40 000 forintos babakötvényen felül.

A kamat jóváírása évente, december 31-én esedékes a számla napi egyenlegei alapján. A K&H Bank tervei szerint 2006-ban számlavezetési díj nélkül indul az új termék és a számlanyitást is díjmentessé teszi a K&H Bank. Egyéb díjat (például tranzakciós díjat) sem számítanak fel.

A K&H trambulin start megtakarítási számlára természetes személyek legfeljebb évi 120 000 forint erejéig fizethetnek be, mely után állami támogatás is jár, amely a befizetés 10 százaléka, de legfeljebb 6.000 forint lehet.

A kifizetést a tulajdonos 18-dik életévének betöltését követően kérheti, amely a törvényben foglaltak szerint használható fel. Az új számla nevét a jogszabályi lehetőségek alapján határozták meg, de fontos, hogy ne keverjék össze az ügyfelek a K&H kis- és középvállalkozások számára kínált, hasonló elnevezésű K&H start üzleti számlájával. Ennek a számlának a nevét hamarosan megváltoztatja a pénzintézet.

A bank már eddig is kínált a gyermekek és a fiatalok számára speciálisan kifejlesztett terméket, hiszen a K&H trambulin bankszámla a legfiatalabb korosztály pénzkezelését segíti, például úgy, hogy ezen tarthassák akár a zsebpénzüket is, majd az egyre bővülő pénzügyi termékkínálattal elkíséri őket egészen a felnőtt korig, fokozatosan megtanítva a fiatalokat a felelősségteljes pénzkezelés módjaira.

A K&H Bank Magyarország második legnagyobb pénzintézete 1.828 milliárd forintos mérlegfőösszeggel. Banki és biztosítási termékeket egyaránt kínáló pénzintézetként országszerte, mintegy 160 fiókkal a pénzügyi szolgáltatások teljes választékát kínálja ügyfeleinek.