Felminősítette a Budapest Bankot a Fitch

A legmagasabb szintre emelte a Budapest Bank tulajdonosi támogatási osztályzatát a Fitch: az osztályzat 2-esről 1-esre javult. A Fitch szerint a Budapest Bank stratégiai jelentőségű amerikai anyavállalata, a GECF térségi tevékenységében - ez indokolja a felminősítést.

A legmagasabb szintre emelte a Budapest Bank tulajdonosi támogatási osztályzatát kedden a Fitch Ratings, tükrözve a magyar bank fontosságát a befektető térségi portfoliójában. A legnagyobb európai hitelminősítő keddi londoni közleménye szerint a Budapest Bank támogatási osztályzata az eddig 2-esről 1-esre javul. A Fitch nem tart érvényben teljes körű, hosszú és rövid távú, valamint egyéni besorolást a magyar bankra.

A támogatási osztályzat emeléséhez fűzött indoklás szerint a hitelminősítő egyre biztosabb abban, hogy a Budapest Banknak stratégiai jelentősége van az amerikai anyavállalat, a GE Consumer Finance (GECF) térségi tevékenységében. A felminősítés tükrözi azt is, hogy a BB egyre inkább integrálódik az anyavállalatba, a General Electric pénzügyi részlegébe, amelynek már 99,72 százalékos része van a magyar bankban.

Az elemzés szerint a GE a magyar piac egyik legnagyobb befektetője, és a térség egésze központi szerepet kapott a cég terjeszkedési stratégiájában. E stratégiai jelentőség alapján a Fitch igen valószínűnek tartja, hogy a GE szükség esetén tulajdonosi támogatásban részesítené a Budapest Bankot.

A Fitch Ratings két hete több más, külföldi stratégiai befektetők birtokában lévő magyarországi bank tulajdonosi támogatási osztályzatait megerősítette. A megerősítés az Erste Bank Hungary, az Inter-Európa Bank és az MKB Bank Rt. 1-es, vagyis legjobb, valamint a Raiffeisen Bank Rt. 2-es szintű támogatási osztályzatait érintette. A Fitch ezekre a magyar bankokra sem tart érvényben teljes körű cégadósi osztályzatokat, de - a Budapest Bankhoz hasonlóan - tulajdonosi támogatási besorolásukat nyilvántartja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK