Újra Szélesé az Ikarusbus

2006.02.01. 16:06

A Széles Gábor tulajdonában álló Műszertechnika csoport visszavásárolta az olasz Fiat csoporttól az Ikarusbus Járműgyártó Rt.-t, a teljes vételárat szerdán kifizette, s ezzel az Ikarusbus részvényeinek 100 százaléka a Műszertechnika tulajdonába került.

Az Ikarusbus Rt. visszavásárlásáról szóló szerződést 2005. december 20-án írta alá a Műszertechnika csoport a Fiattal. A vételár összegét szerdán nem hozta nyilvánosságra az Ikarus holding.

Az Ikarusbus Rt.-t 1999 decemberében hozta létre a Renault-Iveco csoport és az Ikarus Rt., a 6,3 milliárd forint alaptőke 75 százaléka a Renault-Iveco által létrehozott Irisbus, 25 százaléka az Ikarus Rt. tulajdonába került. Az Iveco már akkor is a Fiathoz tartozott, később a Fiat vette át az Irisbus részvényeit. Az Ikarus Rt. a vegyes vállalatba az Egyedi Buszgyárat és székesfehérvári buszgyártó kapacitását apportálta.

Az 1999 decemberi híradások szerint a barcelonai bejegyzésű Irisbus 19,5 millió dollárért jutott a 75 százaléknyi tulajdonrészhez és az Ikarus márkanévhez. A befektető ezen kívül átvállalt 30 millió dollár adósságot az Ikarus Rt.-től, és további mintegy 10 millió dollár készpénzzel is hozzájárult az Ikarus adósságainak törlesztéséhez, azaz összesen közel 60 millió dollárt költött a tranzakció során.

Később, 2002 januárjában az Ikarus Rt. a nála lévő 25 százalékos részvénycsomagból további 20 százalékot eladott az Irisbus-nak, így 5 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezett.

A székesfehérvári Ikarusbus 2003 elején állította le a gyártást, Széles Gábor azóta kívánta visszavásárolni az üzemet, amelyet - a Figyelő múlt heti cikke szerint - ingatlanpiaci szakértők jelenleg 4-8 milliárd forintra becsülnek.