A GE a legmegbecsültebb vállalat

A Fortune magazin szerint a General Electric (GE) a világ legmegbecsültebb vállalata, a japán Toyota pedig történelmet írt azzal, hogy bekerült az élbolyba. Idén a leginnovatívabb cég az Apple Computer lett.

Az egyesült államokbeli General Electric Co. a világ legmegbecsültebb cége - derül ki a Fortune 2006-os összeállításából, amelyet tízezer amerikai vállalatvezető és elemző megkérdezésével, és nyolc kritérium figyelembevételével állítottak össze. A második helyen a japán Toyota Motor Corp. végzett, majd az egyesült államokbeli Procter & Gamble Co. következik - írja a Napi Gazdaság.

A GE az utóbbi tíz év felméréseiből hat esetben végzett az élen a Fortune listáján. A vállalat sikerességét jelzi, hogy a Financial Times hasonló összehasonlításában az utóbbi nyolc esztendőben mindössze egyszer talált legyőzőre, és a The Wall Street Journal által elkészített legutóbbi Barron-listán is ez a vállalat volt a világelső.

A felmérés szerint a GE a munkaerejét legjobban menedzselő vállalat, a vállalatvezetés minősége szempontjából pedig csak a United Health Group előzi meg, miközben az elektronikai iparág cégei közül az összes alkategóriában az első helyen végzett.

Idén a leginnovatívabb vállalat az Apple Computer Inc. lett, és kifejezetten jól szerepelt az Exxon Mobil is, amely három kategóriában is első lett; többek között az olajvállalatot találták a megkérdezettek a legegészségesebb pénzügyi helyzetben levő cégnek. A külföldi társaságok közül a legsikeresebb a Toyota Motor volt, előtte ugyanis egyetlen nem amerikai vállalat sem tudott a top 10-es listára felkerülni.

A Fortune több mint húsz éve készíti a legmegbecsültebb vállalatok listáját. A 1980-as években jellemzően a tradicionális amerikai nagyvállalatok - mint például az IBM, az AT&T és a General Mills - végeztek az élvonalban, majd pedig a jelentős innovációs változásokat hozó társaságok, azaz a Home Depot, a Microsoft (mely idén a 6.), az Intel és a 3M évei következtek.

Tavaly a Dell nyerte meg a szavazást, 2004-ben pedig a Wal-Mart kiskereskedelmi lánc bizonyult a legbefolyásosabb vállalatnak, de idén épp ez a két társaság mutatta az egyik legnagyobb visszaesést a lassuló növekedés és a vártnál gyengébb eredmények miatt. A Wal-Mart idén a 10. lett.

A 2006-os felmérés pozitív meglepetései között találjuk a FedEx csomagszállító vállalatot (4. hely), illetve a Procter & Gamble (3. hely) és a Johnson & Johnson társaságot (5. hely). A sikert a Fortune többek között e cégek hosszú távra szóló tervezésével magyarázza.

KAPCSOLÓDÓ CIKK