128 milliárdra nőtt a magyar Tesco tőkéje

Tőkét emelt a Tesco-Global Áruházak Zrt., így a társaság alaptőkéje meghaladja a 128 milliárd forintot. Ez hazai viszonylatban óriásinak mondható. A Tesco annak ellenére sem fogta vissza évek óta tartó hálózatbővítését, hogy versenytársai egyre inkább a megfontolt növekedésre térnek át.

Cégbírósági adatok szerint tőkeinjekciót kapott a Tesco-Global Áruházak Zrt. A brit hipermarketlánc magyarországi leányvállalatánál 360 millió forintos alaptőke-növelést hagyott jóvá az igazgatóság november 30-án, ami 36 ezer darab új részvény kibocsátását jelenti. Az elsőbbségi papírokat az anyavállalat egyik brit cége, a Tesco Overseas Investments Ltd. jegyezte le - írja a Napi Gazdaság.

A tőkeemeléssel a magyar társaság alaptőkéje 127,663 milliárd forintról 128,023 milliárd forintra növekedett, ez hazai viszonylatban óriásinak mondható. A magyar Tescónál egyébként nem meglepő a tőkeinjekció, hiszen régebben főként anyavállalati forrásból igyekeztek finanszírozni a gyors növekedést. Előfordult, hogy a cég 20 milliárdos tőkeinjekcióhoz jutott.

A mostani tőkeemelést szűkszavúan kommentálták, Danks Emese szóvivő mindössze annyit mondott: a társaságnak rendkívül fontos a magyar piac, a tőkeemelés ennek bizonyítékául szolgál.

A Tesco annak ellenére sem fogta vissza évek óta tartó hálózatbővítését, hogy versenytársai egyre inkább megfontolt növekedésre térnek át. A cég tavaly 14 új egységet adott át, ezzel 57-re emelkedett hipermarketjeinek és 27-re kisebb alapterületű üzleteinek száma. A terjeszkedés iránya az alsóbb régió felé mutat: a cég megkezdte az ezer négyzetméteres szupermarketek építését is, és terveiben szerepel, hogy a lehető legközelebb kerüljön a városi vásárlóközönséghez. Vélhetően ennek a stratégiának a része, hogy megcélozták a Domus-áruházak esetleges bérlését.

KAPCSOLÓDÓ CIKK