Új motorvonatokat vásárolt a MÁV

2006.03.22. 16:36

Tíz Talent típusú motorvonat szállításáról kötött szerződést kedden a Bombardier és a MÁV - közölte a vasúttársaság szerda délután. A tíz motorvonat beszerzési költsége 44 millió euró.

A gyártó az év végéig szállítja le a járműveket, az első kettő még ebben a hónapban beérkezik. A vonatok a hazai hatósági engedélyezési eljárásokat követően állhatnak forgalomba.

A motorvonatok beszerzéséhez szükséges forrás biztosított. A finanszírozásra hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás keretében, az OTP Bank adta a legkedvezőbb ajánlatot.

A tervek szerint a Talent motorvonatokat a Budapest-Hatvan vasútvonalon, az elővárosi forgalomban használja majd a vasúttársaság.

Az irányító testületek és a tulajdonos felhatalmazása alapján, a közbeszerzési törvény rendelkezéseinek megfelelően, 2006. február 17-én indította el a hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást a motorvonatok beszerzésére.

A MÁV a Bombardier ajánlata mellett más szállítóktól is ajánlatot kért a motorvonatok szállítására, a megadott határidőig azonban csak a Bombardier nyújtott be ajánlatot. A másik két meghívott szállító írásban közölte, hogy nem kíván indulni a tenderen.

A MÁV szerint a Bombardier által felajánlott szerelvények magasabb műszaki tartalommal rendelkeznek a MÁV által korábban 30+30 motorvonatra kiírt közbeszerzési eljáráson tett - akkor második helyezett - ajánlatukhoz képest, továbbá a mostani áraik is kedvezőbbek.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán látogatást tett a Bombardier cég Dunakesziben lévő üzemében, ahol megtekintette a MÁV által megvásárolt Talent motorvonatok első szerelvényét.

Dian József, a Bombardier MÁV Kft. ügyvezető igazgatója arról tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy a MÁV eddig 299 elavult kocsi felújításával bízta meg a 650 főt foglalkoztató üzemet, ahol 24 milliárd forint értékben végezték el a munkát. Jelenleg 24 kocsi felújítását végzik, 3,5 milliárd forint értékben.

A MÁV azt is közölte, hogy szerdán aláírták a Calyon-CIB-MFB banki konzorciummal a svájci Stadler cégtől vásárolt 30 Flirt motorvonat finanszírozására vonatkozó szerződést. Ezzel hatályba lépett a 30 motorvonat beszerzésére és karbantartására a MÁV és a Stadler cég között létrejött szerződés.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK