Körbetartozást mérsékel a Hg Zrt.

A körbetartozások számának és nagyságának mérsékléséhez is hozzájárul az az együttműködési megállapodás, amit a Hitelgarancia (Hg) Zrt. és az Eye Watch Global Network Kft. kötött pénteken - tájékoztatta az MTI-t Király Zsolt, a Hg Zrt. marketingigazgatója.

A megállapodás értelmében a Hg Zrt. a garanciakérelmek elbírálása során felhasználja a kft. adatbázisát, és ezzel csökkenteni tudja saját maga és a hitelkérelmet igénybe vevő vállalkozás kockázatát.

A megállapodás lehetővé teszi, hogy a Hg Zrt. az Eye Watch Global Network Kft. adatbázisának segítségével megvizsgálja a hitelkérő kis- vagy közepes vállalkozás vevői körét is. Az együttműködésnek jelentőséget növeli, hogy a garanciatársaság nemrég indította új szolgáltatását, amelynek révén a faktoring szerződésekre is hitelgaranciát biztosít.

Király Zsolt, a Hg Zrt. marketingigazgatója az MTI-nek elmondta: a cégük erre a célra mintegy 40 milliárd forintos kezességvállalási keretet különített el, ez nagymértékben hozzájárulhat majd a körbetartozások számának, nagyságának mérsékléséhez és az általuk esetleg okozott feszültségek csökkentéséhez.

Király Zsolt aláhúzta: a most megkötött megállapodással azt is el lehet érni, hogy a szállítóknak tartósan nem fizető vevő cégek ne részesüljenek az állam által is támogatott garanciaszolgáltatások kedvezményeiből.

A megállapodás része az is, hogy a két cég közös rendezvényeken tájékoztatja majd a helyi vállalkozókat arról, hogy a garanciaszolgáltatás igénybevételével hogyan javíthatnak a vállalkozásuk hitelképességén.

A Hg Zrt. a megállapodás keretében az Eye Watch Global Network Kft. rendelkezésére bocsátja saját számítógépes programját, amelynek segítségével megbecsülhető egy adott vállalkozás maximálisan felvehető és garantálható hitelösszege a Hg kezességvállalása mellett.

Kiss Imre, az Eye Watch ügyvezető igazgatója elmondta: a kft. szolgáltatása magában foglalja azt, hogy szállítói bejelentésre a notórius nem fizető cégek felkerülnek egy adóslistára, ebbe a listába betekinthetnek a Hg Zrt. munkatársai, illetve a faktorálást kérő vállalkozások is.

A garanciacég a készfizető kezességvállalási kérelmek elbírálása során ezeket az adatokat felhasználva a kérelmezővel kapcsolatban álló vállalkozások fizetési hajlandóságát is megvizsgálja.

A Hg Zrt. az elmúlt évben 1,49 milliárd forint mérleg szerinti nyereséget ért el, szemben az előző évi 1,46 milliárd forinttal. A garanciavállalat tavalyi mérlegfőösszege 31,28 milliárd forintot ért el, a mérlegfőösszeg 2004-ben 28,18 milliárd forint volt. A garanciacég teljes garanciaállománya az elmúlt év végére 214,6 milliárd forintra emelkedett az előző évi 174,6 milliárd forintról.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK