Vádat emeltek a Hyundai-vezér ellen

Vádat emeltek Dél-Koreában a Hyundai autóipari óriásvállalat vezetője ellen. Csung Mong Kút vesztegetéssel és sikkasztással vádolják. Mong Ku százmillió dollárt sikkasztott el, ugyanakkor fiának, a KIA autógyár elnökének játszotta ki a Hyundai fölötti irányítás egyes részeit.

Vádat emelt az ügyészség Dél-Koreában a Hyundai autógyártó vezérigazgatója, csung Mong Ku ellen. A tekintélyes üzletembert sikkasztással és vesztegetéssel vádolják. Mong Ku néhány hete letartóztatták és kihallgatták Szöulban.

 

Az üzletember akkor keveredett gyanúba, amikor vesztegetés miatt letartóztattak két lobbistát. A vizsgálat során kiderült, hogy Csung Mong Ku vesztegetési alapot hozott létre a kormányzat döntéseinek befolyásolására - írja a BBC News.

 

A további vizsgálatok során kiderült, hogy a vezető mintegy 108 millió dollárnak megfelelő értékű wont sikkasztott el a Hyundainál. A cég egy részének irányítását kijátszotta fiának, Csung Ej-szunnak, a szintén Hyundai érdekeltségbe tartozó KIA autógyár vezetőjének. Csung Ej-szun ellen várhatóan szintén vádat emelnek.

 

A Hyundai autógyár korábban közölte, hogy apa és fia jótékony célra ajánlják fel a cég logisztikai üzletágában, a Gloves-ben birtokolt részvényeik kétharmadát.

 

Dél-Koreában nem a Hyundai volt az első vállalat amely vesztegetési botrányaiból jótékonykodással akar kikeveredni. A Samsung egy botránysorozatot követően februárban 800 millió dollárnyi részvénycsomagot ajánlott föl jótékony célra egy botránysorozatot követően.

KAPCSOLÓDÓ CIKK