Beszállnak az Ikarusba a kínaiak

Vegyes vállalatot alapít Kína Quingdao városában az IkarusBus International, az Ikarus csoport tagja és a helyi Datong Hongye Befektetési Holding - jelentette be Széles Gábor, az Ikarus Holding elnöke.

A 30 millió dollár alaptőkével megalakuló vállalkozásban 51 százalékos tulajdonrésze lesz a kínai és 49 százalékos a magyar félnek - mondta az elnök. A Kínában bejegyezésre kerülő vegyes vállalat létrehozásával kapcsolatos előszerződés már kész, a végleges megállapodást júniusban Pekingben, a Népek Palotájában írják alá - mondta Széles Gábor.

Információja szerint a végleges szerződéses dokumentáció része lesz a kínai jog szerinti társasági szerződés, az Ikarus márkanév használatával, valamint a gyártmány- és gyártási dokumentáció átadásával kapcsolatos megállapodás és az áruszállítási keretszerződés.

Az IkarusBus a technológiai transzfert, három autóbusztípus gyártás- és gyártmány dokumentációját, valamint a szériagyártásuk beindításához szükséges gyártó készülékeket és szerszámokat biztosítja, és betanítja a dolgozókat.

A kínai üzleti partner részéről a tőke-hozzájárulás a gyártási infrastruktúra, terület- és ingatlan, valamint készpénz rendelkezésre bocsátásával valósul meg. A 20 ezer négyzetméteres buszgyártó csarnok zöldmezős beruházásban épül fel.

A tervek szerint az üzemben 2007 januárjában kezdődik meg a termelés. Az első 200 busz legyártásához az IkarusBus készíti el és szállítja Kínába a járóképes alvázakat.

A kínai-magyar vegyes vállalat az első lépcsőben 1000-2000 autóbuszt gyárt majd, de a cél az, hogy termelése néhány éven belül elérje az évi tízezer darabot - mondta Széles Gábor.

A vegyes vállalat számára kis fogyasztású, alacsony árfekvésű, megbízható, hosszú élettartamú buszcsaládot fejlesztett ki az Ikarus, amely a Kínából az európai országokba történő esetleges import esetén is versenyképes lesz.

A vegyes vállalat létrehozása jól illeszkedik az Ikarus stratégiájának ahhoz a céljához, amely szerint Magyarországon a fejlesztésre helyezi a hangsúlyt, a hagyományos célpiacokon - elsősorban Kínában és a volt szovjet államokban - pedig gyártási együttműködési programokat hoz létre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK