Csökkenhetnek a nyugdíjpénztári hozamok

Alacsonyabbak lesznek a nyugdíjpénztári hozamok az idén, mint az előző két évben Fórizs Sándor, az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár (ÉMP) igazgatótanácsának elnöke szerint. Az elnök arra számít, hogy pénztára a hozamok terén az első három helyezett között lesz.

Fórizs Sándor keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a fejlődő piacokat az év közepe óta megnövekedett volatilitás jellemzi, s Magyarországon a makrogazdasági környezet pótlólagos kockázatokat jelent.

A pénztár júniusban 30 százalékra emelte a részvények portfólión belüli súlyát - arányuk augusztus végére 30,8 százalékot ért el - az erőteljes részvénypiaci korrekcióban rejlő lehetőség kiaknázása és az idei, várhatóan gyenge állampapírhozamok miatt. A sikeres befektetési politika egyik kulcseleme ugyanis a pénztár vezetőségének megítélése szerint nem önmagában a részvényarány, hanem az időzítés.

A kockázatok csökkentéséhez Fórizs szerint a befektetési portfólió további diverzifikálása szükséges, egyes alternatív elemek, így például az ingatlanok súlyának növelése, amit az ÉMP meg is tett: az ingatlan súlyát a 2005. év végi 0,7-ről mostanra 2,7 százalékra emelte, a cél az 5 százalék elérése. A választható portfólió rendszerének bevezetése minderre nagyobb mozgásteret ad a pénztáraknak.

Az Évgyűrűk közel 5 százalékos piaci részesedésével a 19 magánnyugdíjpénztár között a 6. helyet foglalja el. Tagjainak száma a 2005. év végi 107 ezerről augusztus végére 110 ezerre nőtt, az év végére pedig várakozásaik szerint eléri majd a 115 ezret. A pénztári vagyon a 2005. év végi 47 milliárd forintról augusztus végére 55,5 milliárd forintra hízott.

A pénztárak pozícióját a megtakarítási piacon javítja, hogy a nyugdíjpénztári befizetések azon kevés kivétel közé tartoznak, amelyek hozama adómentes maradt - emelte ki. (Szeptember 1-jétől a kamatjövedelmeket és az árfolyamnyereséget 20 százalékos adó terheli, a tőzsdén kívüli ügyletek adóterhelése 20-36 százalék).

Előnytelen ugyanakkor a tagok számára, hogy az adókedvezmény jövőre jövedelemfüggővé válik, a magánpénztári tagdíj kiegészítés és a megállapodás alapján fizetett járulék szja adókedvezménye 3,9 millió forint bruttó jövedelemhatárig vehető igénybe (3,4 millió forinttól csökkenő mértékben).

A nyugdíjpénztárak működési költségszintjének limitálása a tagoknak jó, a szektor számára pedig Fórizs szerint nem jelent majd gondot, a pénztári átlag ugyanis most nem éri el az 5,5 százalékot, a limit pedig 2007-től 6 százalék, 2008-tól pedig 4,5 százalék lesz.

A pénztári megtakarításokat érintő legjelentősebb változásnak az Évgyűrűk elnöke a választható portfóliók kötelező bevezetését tartja. A magánnyugdíjpénztárak 2009-től kötelesek háromféle portfóliót kínálni a tagoknak: klasszikust, kiegyensúlyozottat és növekedésit, amelyek eltérő kockázatot hordoznak és eltérő hozamot kínálnak.

Amennyiben a pénztártagok nem választanak önkéntesen portfóliót (a választás lehetőségével várhatóan kevesen élnek majd), a nyugdíjazásig hátra lévő évek száma alapján automatikusan besorolják őket: 0-5 évig klasszikus, 5-15 évig kiegyensúlyozott és 15 év felett növekedési portfóliót állítanak össze számukra.

Ez lehetőséget teremt majd arra, hogy a pénztárak az egyes csoportok számára az életpályához igazodó befektetési struktúrát alakítsanak ki. Az Évgyűrűk vezetői szerint az átlagos részvényhányad ennek köszönhetően jelentősen növekedni fog és más, nem állampapír típusú befektetések súlya is nő majd. Az egyes portfóliókhoz tartozó befektetési limiteket később állapítják majd meg egy kormányrendeletben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK