Tízmillió eurós lízingkeret kisvállalkozásoknak

Novembertől új források válnak elérhetővé hazai kis- és középvállalkozások (kkv) számára. Az érintettek a Lombard Lízing Zrt. (Lombard) közreműködésével hozzájuthatnak a német állami fejlesztési bank, a Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) európai uniós támogatással nyújtott 10 millió eurós hitelkeretéhez.

Az uniós támogatás olyan lízingkonstrukciók bevezetését ösztönzi, amelyekkel a finanszírozók a kkv-k beruházásait testre szabottan, azok igényeinek és anyagi lehetőségeinek figyelembevételével, hosszú távon tudják segíteni. Az uniós támogatás lehetővé teszi a finanszírozók számára, hogy vállalhassák új piaci szegmensek feltérképezésének, illetve új termékek bevezetésének többletkockázatát és -költségét.

E célt szolgálja a KfW hitelkerete is, amely kedvező feltételeket teremt ahhoz, hogy a Lombard a hazai kkv-k egy, eddiginél szélesebb körének biztosíthasson lehetőséget újgép-beruházások finanszírozására. A KfW hitele piaci árazású, 8 éves futamidejű, két éves lehívási periódussal, és a Lombard csak célzottan helyezheti ki előre definiált konstrukciók és eszközök refinanszírozására. A KfW hitelkeretével a Lombard olyan eszközök finanszírozását vállalja, amelyekre a hazai finanszírozók ez idáig kevés figyelmet fordítottak.

Az Európai Unió által meghatározott célok szerint a KfW hitelét azok a Magyarországon bejegyzett őstermelők, egyéni vállalkozók vagy legfeljebb 250 főt foglalkoztató és legfeljebb 40 millió euró (mintegy 10 milliárd forint) éves árbevételű cégek vehetik igénybe, amelyeknek új gép beruházásaikhoz külső forrásra van szükségük. A vállalkozók a forrást forint, euró és svájci frank alapú konstrukcióban igényelhetik, a finanszírozott összeg felső határa legfeljebb 250 ezer euró (mintegy 65 millió forint) lehet.

A hazai gyorsforgalmi úthálózat építésében részt vállaló építőipari vállalkozások számára - a KfW hitelnyújtási feltételeivel összhangban - a Lombard 48-60 hónapos futamidejű géplízing konstrukciót dolgozott ki. A mezőgazdaságigép-beruházásokat a Lombard "Könnyű start" elnevezésű terméke teszi elérhetőbbé, amely 6 hónapra meghitelezi az áfa teljes összegét, és a piaci átlag alatti önerő - akár a nettó vételár mindössze 10 százalékának - megléte esetén is finanszírozást nyújt.

A Lombard "Nyújtott futam" nevű konstrukciója hosszított (60-84 hónapos) futamidővel csökkenti a mezőgazdaságigép-beruházás terheit. Egyéb gépberuházások esetében a KfW-forrás igénybevételének feltételeit a vállalkozók egyéni igényei, valamint az eszköz és az ügyfél bonitásvizsgálata függvényében, egyedileg alakítja ki a Lombard, hitelbírálati díjat és szerződéskötési díjat nem számít fel.

A Lombard Lízing Zrt. a német VR Leasing AG, Európa egyik legnagyobb márkafüggetlen lízingcégének tulajdonában van. A biztos financiális és szakmai háttérrel rendelkező, szegedi központú Lombard Lízing Zrt. specialistaként, gépjármű-, termelőeszköz- és ingatlanfinanszírozással foglalkozik. A társaság értékesítő-, szerződéskezelő- és ügyfélszolgálatos szakemberei mindhárom üzletágban kiterjedt piaci és eszközismeretekkel rendelkeznek, ami gyors és rugalmas működést biztosít az ügyfelek számára.

A Lombard elsősorban eszköz alapon finanszíroz, ami azt jelenti, hogy az elsődleges fedezet maga az eszköz. A Lízingszövetség statisztikája szerint eszközérték alapján a Lombard a második helyet foglalja el a hazai lízingpiacon. Az első féléves adatok alapján a társaság piaci részesedése meghaladta a 10,9 százalékot. A 2005. év végén a Lombard 137,3 milliárd forintos forgalmat ért el, míg a 2006-os év várható forgalma 155 milliárd forint.

KAPCSOLÓDÓ CIKK