Lipcsében lehet a BMW-gyár

2001.07.18. 11:18

A BMW egyes szériájának gyártósorait jó eséllyel Lipcsében építik majd fel - közölte a Spiegel. A legszűkebb körben, melyből a BMW választani fog, több kelet-németországi helyszín mellett szerepelnek cseh és francia települések is. Tatabánya városa, miután múlt csütörtökön nemleges választ kapott a bajor cégtől, egy másik autógyárral kezdett tárgyalásokat összesszerelő üzem létesítéséről - közölte hétfői számában a Világgazdaság.

A Spiegel című német hetilap szerint a BMW egyes szériájának összerszerelő-üzemét előre láthatóan Lipcsében építik majd fel. A gyár felépítéséért még több külföldi - így egy francia és egy cseh színhely is - versenyben van. Az utóbbi mellett szól ugyan a németországinál alacsonyabb bérköltség, valamint a beígért adókedvezmények is, azonban egy új német tartományban történő beruházás költségeinek 18 százalékát a német állam állná. Az új BMW-gyár felépítésének költsége közel 1 milliárd márka lesz, amelyből tehát 180 milliót a német adófizetők pénzéből fedeznének.

Lipcse mellett még két kelet-német helyszín - egy mecklenburg-előpomerániai és egy szász-anhalt-i - is versenyben van, amelyek a megközelíthetőség szempontjából is előnyösebb helyzetben vannak a többi vetélytárssal szemben - közölte a német hetilap.

A külföldi gyártás ellen szólnak a BMW ezzel kapcsolatos rossz  tapasztalatai, az USA-ban ugyanis igen hosszú ideig minőségi problémákkal kellett a bajoroknak megküzdeniük - érvel a lap.

Tatabánya időközben újabb - a polgármester által meg nem nevezett - autógyárral folytat tárgyalásokat összeszerelő üzem létesítéséről, a város ipari parkjában ugyanis beépítésre vár a BMW számára lefoglalt mintegy 200 hektáros, közművesített terület.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

BMW

Korábban:

Nem lesz BMW-gyár Tatabányán
(2001. május 24.)

A BMW még nem döntött Tatabánya mellett
(2001. május 23.)

A BMW jelentősen növelte első negyedévi nyereségét
(2001. május 10.)

Nyárra dől el, lesz-e Magyarországon BMW-autógyár
(2001. április 9.)