Keletnémet helyszín a BMW-gyárnak?

2001.07.18. 11:18

A keletnémet tartományokból pályázó városoknak van a legjobb esélyük arra, hogy náluk építse meg új autógyárát a BMW konszern - írta keddi számában a Die Welt. A német lap szerint a fennmaradó 10 pályázó közül legalább négy az új német tartományok egyékében található.

A lap értesülése szerint a müncheni rostán fennmaradt mintegy tíz pályázó közül legalább négy (Schwerin, Halle, Lipcse, Grünheide) a volt NDK területén található. Versenyben van még az egymilliárd márkás beruházásért a bajorországi Augsburg, valamint cseh- és franciaországi helyszínek. Tatabánya mellett a közelmúltban kapott kosarat Münchenből a türingiai Eisenach, valamint a Hamburgtól nyugatra fekvő Stade is.

A Die Welt meglátása szerint egyre több jel utal arra, hogy a nyertes a keletnémet pályázók közül fog kikerülni. Különösen Hallénak és Lipcsének adnak jó esélyt megfigyelők a jelentős beruházás elnyerésére. Halle városa például máris több millió márkát fektetett egy megfelelőnek tartott terület fejlesztésébe, ahol akár már a döntés másnapján megkezdődhetne az építkezés.

A müncheni konszern magas követelményeket támaszt a majdani gyár helyszíne iránt. Ezek közé tartozik a jól kiépített infrastruktúra, könnyű megközelíthetőség (autópálya és repülőtér a közelben), jó összeköttetés a dél-németországi BMW-hálózattal, kellő számú szakképzett munkaerő. A helyi vagy tartományi önkormányzat támogatása ugyan másodlagos, de nem jelentéktelen szempont a müncheniek szemében. Ezen a téren a cseh és francia pályázók helyzete mindenképpen gyengébb, mint keletnémet vetélytársaiké.

Halle, amely a 23 százalékos munkanélküli rátával küszködő Szász-Anhalt tartományban fekszik, biztosra veheti a tartományi és a városi vezetés nagylelkű támogatását a 2500 munkahely megteremtésével kecsegtető gyár felépítésére kiírt pályázatban.

(MTI)

Ajánlat:

BMW

Korábban:

Lipcsében lehet a BMW-gyár
(2001. május 28.)

Nem lesz BMW-gyár Tatabányán
(2001. május 24.)