A British Telecom és a Deutsche Telekom közösen épít UMTS-hálózatot

Vágólapra másolva!
A British Telecom (BT) és a Deutsche Telekom (DT) megállapodott, hogy mind a szigetországban, mind pedig a Németországban működő szolgáltatóik esetében együttműködnek a harmadik generációs mobiltelefon-szolgáltatás kiépítésében.
Vágólapra másolva!

A társaságok közleménye szerint a kooperációnak köszönhetően 20 százalékos megtakarításra számíthatnak, illetve 30 százalékkal csökkenthetik hálózatépítési költségeiket tíz év alatt. A két társaság egyezteti a közös infrastruktúra kiépítését, együttműködik a hálózatépítésben, megosztják meglévő és megépítendő alapállomásaikat és antennáikat a nagyvárosi körzetekben.

A német hírközlési főfelügyelet (Regulierungsbehörde für Telekommunikation und Post) a múlt héten hagyta jóvá a társaságok által már hosszabb ideje szorgalmazott javaslatcsomagot, mely szerint a szolgáltatók - némileg ellentmondva a koncessziós szerződésekben foglaltaknak - közös hálózatépítésbe foghatnak. Több mobilszolgáltató - így a Vodafone - a versenyt befolyásoló tényezőnek tartja a közös hálózatépítést, és csak fenntartásokkal fogadja el azt.

Nagy-Britanniában a BT Cellnet fog együttműködni a One2One-nal, a DT brit mobilrészlegével. Németországban a T-Mobile működik majd együtt a BT német leányvállalatával, a Viag Interkommal.

A DT kedd délelőtt 24,29 euró volt a frankfurti értéktőzsdén, 2,14 százalékkal drágább a hétfői zárónál, noha a DAX-ban szereplő többi papír igen gyengén szerepelt a délelőtt folyamán. Közben a BT 4,31 fontra emelkedett Londonban, 1,29 százalékkal meghaladva a hétfői záróértékét, a befektetők tehát pozitívan értékelték a lét cég megállapodását.

(Üzleti Negyed)