Megkezdődtek az elbocsátások a légitársaságoknál

2001.09.20. 10:42

Az Egyesült Államok ötödik legnagyobb légitársasága, a Continental Airlines 12 ezer dolgozóját elbocsátja és ötödével csökkenti járatai számát - jelentették be a társaság vezetői. Gordon Bethune elnök-vezérigazgató szerint példátlan válságba került az iparág a terrorakciók miatt: sok vállalat már megtiltotta alkalmazottainak, hogy amerikai légitársaságokkal utazzanak.

A Continental a drasztikus leépítést azzal indokolta, hogy az eltérített utasszállító repülőgépekkel végrehajtott washingtoni és New York-i támadások nyomán jelentősen visszaesett a repülőgéppel utazni szándékozók száma. Sok vállalat arra utasította alkalmazottait, hogy lehetőség szerint ne utazzanak amerikai légitársaságok gépein. A cég a leépítéssel és a járatok számának csökkentésével kívánja ellensúlyozni a költséges biztonsági intézkedéseket is.

A houstoni központú Continental jelenleg több mint 56 ezer embert foglalkoztat, és a keddi merényletek előtt a társaság és leányvállalatai napi 2500 járatot indítottak.

Egy repülésügyi tanácsadó cég szakértője szerint az elkövetkező negyedévben az amerikai légi utasszállítás forgalma a felére csökken, és csak 1-2 év alatt heveri ki az iparág a terrortámadások következményeit.

George Bush elnök kedden tárgyal a légitársaságok vezetőivel az iparág megsegítését célzó esetleges pénzsegélyekről.

(MTI)

Ajánlat:

Pánik a gazdaságban - az Üzleti Negyed különkiadása Amerika megtámadásáról

Continental Airlines

Korábban:

2,5 milliárd dollár segítség a légiközlekedésnek
(2001. szeptember 14.)

Leminősíthetik a légitársaságokat
(2001. szeptember 14.)