Újabb halasztás PKN Orlen-ügyben

Vágólapra másolva!
A lengyel olajipar privatizációját bonyolító Nafta Polska állami vállalat elhalasztotta a döntést a legnagyobb lengyel olajipari társaság, a PKN Orlen 17,58 százalékos részvényértékesítése ügyében arra az időszakra, mikor a kormány elfogadja a vegyipari és üzemanyag-ágazat jövőjére vonatkozó programját - jelentette be hétfőn a Nafta szóvivője.
Vágólapra másolva!

Április 15-én, hétfőn járt le a részvénycsomag iránt érdeklődő két cég, a Mol Rt. és az osztrák OMV konszern meghosszabbított ajánlatának határideje. Mindkét társaság képviselője máris jelezte, hogy továbbra is fenntartják ajánlatuk érvényességét.

A Nafta szóvivője szerint folynak a munkálatok a vegyipari és üzemanyag-ágazat programjára vonatkozóan, amely majd kijelöli a két ágazat privatizációjának és szerkezetátalakításának módját. Ennek részleteiről a szóvivő nem nyilatkozott. Nem hivatalos hírek szerint az eladósodott vegyipari üzemek szerkezetátalakításába a kincstárügyi minisztérium be akarja kapcsolni a PKN Orlent.

Wieslaw Kaczmarek tárcavezető többször közölte, hogy a második számú lengyel olajvállalat, a gdanski kőolaj-finomító eladása előtt nem hoznak döntést a PKN Orlen-részvények sorsáról. Március közepén a miniszter azt mondta, hogy a finomító sorsáról április végéig döntenek. A hétfői bejelentést követően további halasztás valószínűsíthető. Egyes spekulációk szerint a tárca az üzemanyag-ágazat privatizációs programját olyan irányban akarja módosítani, hogy a gdanski céget összekapcsolhassa a PKN Orlennel, és csak ezután ajánlaná eladásra az ily módon megerősített vállalat meghatározott részvénycsomagját.

0A gdanski finomítóra még tavaly tavasszal a brit Rotch Energy kapott kizárólagosságot, de a tranzakciót több hónapos tárgyalássorozat után sem sikerült véglegesíteni, mert a konzorcium nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy képes az ügylet finanszírozására. A Nafta Polska idén február végén ismét bevonta a tárgyalásokba a Molt, amely mindvégig fenntartotta ajánlatának érvényességét a Rafineria Gdanskára.

Amennyiben a Mol szerezhetné meg a gdanski finomító többségi részvénycsomagját, le kellene mondania a PKN Orlen részvényeiről, mert a jelenleg érvényes privatizációs kormányprogram monopóliumellenes rendelkezései kizárják a két legnagyobb lengyel olajvállalat összekapcsolásának lehetőségét.

(MTI)

Ajánlat:

PKN Orlen