A General Electric, és az amerikai alelnök is könyvelési botrányba keveredhet 

Vágólapra másolva!
A pénzügyi és ipari óriás, General Eletric (GE) lehet a következő az amerikai nagyvállalatok sorában, amelynél könyvelési törvénytelenségek gyanúja merülhet fel - írja a BBC. Bush elnök szombati javaslata - miszerint börtönbüntetéssel kellene sújtani a törvénytelenségeket elkövető vállalatvezetőket - a jelenlegi alelnököt, Dick Cheney-t is érintheti.
Vágólapra másolva!

Jack Welch, a GE korábbi vezérigazgatója idején jelentős növekedést elért vállalat 2000-ben és 1999-ben 2,1 milliárd dolláros profitot könyvelhetett el az általa működtetett nyugdíjalap révén, annak ellenére, hogy az alap nagy veszteségeket szenvedett el a gyengélkedő részvénypiacok miatt.

A kreatív könyvelési technikák az utóbbi időben kerültek előtérbe az Enron, a WorldCom, és legutóbb a Xerox botránya kapcsán. Ezek segítségével a vállalatok meghamisították valós eredményüket, amelyek így sok esetben megegyeztek az előzetes, kedvezőbb várakozásokkal.

Elsőként egy milliárdos befektető, Warren Buffet nyilatkozta, hogy a GE, a General Motors, az Exxon, és más vezető amerikai vállalat nyugdíjalapokból származó profit-előrejelzései sokszor túlságosan is optimista feltételezéseken alapulnak.

A General Eletric-re George W. Bush szombati rádióbeszédét követően irányult a figyelem, amelyben az elnök politikusok, és elemzők után maga is rosszallásának adott hangot az elszaporodott könyvelési szabálytalanságok miatt, és javaslatában börtönbüntetést helyezett kilátásba a vállalati csalások elkövetőinek, valamint a törvénytelenül szerzett jövedelmek visszavételét szorgalmazta a vállalatvezetőktől, amennyiben bebizonyosodik bűnösségük.

Az elnök balszerencséjére a javaslat egyik legközelebbi beosztottját, Dick Cheney alelnököt is érintheti. Az amerikai tőzsdefelügyelet (Securities and Exchangee Commission - SEC) ugyanis azt a Halliburton olajvállalatot vizsgálja éppen, amelynek 2000 júliusáig a jelenlegi alelnök volt a vezérigazgatója.

A felügyelet azt az állítást vizsgálja, hogy a Halliburton 100 millió dolláros költséget csoportosított át annak érdekében, hogy pénzügyi pozícióit erősítse az egyesülési tárgyalások idején. Az állítólagos manőver idején - 1998-ban - a társaság könyvvizsgálója az Arthur Andersen volt. A könyvvizsgáló az Enron-botrány kitörését követően vált kegyvesztetté, és legutóbb a WorldCom üggyel is összefüggésbe hozták.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: