Bukott csillagok és hamis sávok: nagyító alatt az amerikai vállalati botrányok

Vágólapra másolva!
A magyar származású amerikai pénzügyi szakember, Soros György az elmúlt napokban azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy az Egyesült Államokban a siker az egyetlen alapelv, és ennek alapján minden lehetséges. Az amerikai vállalati szférában sorra napvilágot látó könyvviteli- és egyéb manipulációkat sejtető szabálytalanságok a milliárdos szerint azt mutatják, hogy az amerikai kultúrában a sikert nagyobb tisztelet övezi, mint az erkölcsöt. Az Üzleti Negyed összefoglalójában sorra veszi az elmúlt időszak legnagyobb amerikai vállalati botrányait.
Vágólapra másolva!

Kreatív könyvelés nincsen, csak a valóságot (fair value) rosszul visszatükröző könyvelés van, mondta az Üzleti Negyednek a Magyar Könyvvizsgálói Kamara nemzetközi alelnöke, és a KPMG Hungária Kft. ügyvezetője, dr. Eperjesi Ferenc. Nagyon találó az, tette hozzá a szakember, amit Soros úr mondott a könyvelésről, mégpedig, hogy egy cég valósághűen próbálja letükrözi a valótlant. Az alelnök szerint nem szabad elfelejteni, hogy az Egyesült Államokban a folyamatos profitabilitás biztosítása a tőzsdei cégeknél elengedhetetlen követelmény.

"Véleményem szerint a könyvviteli szabálytalanság hátterében szándékosság valószínűleg nem áll fenn, hanem az üzleti tranzakciók sokszínűsége miatt, különösen a telekommunikációs szektorban, az immateriális javak (goodwill) szabályozását a számviteli és pénzügyi szabályok fáziskéséssel követik. Ez vezethetett a súlyos könyvviteli szabálytalanságokhoz" - mondta Eperjesi Ferenc. Soros szerint Amerikában a szabálykerülés nagyon nagy iparág, amelyben a pénzvilág legtiszteletreméltóbb emberei vannak jelen.

A Bush adminisztráció kemény intézkedések ígéretével reagált a vállalati botrányok sorozatára. George W. Bush amerikai elnök július 9-én, a Wall Streeten mondott beszédet 1000 vállalatvezetőnek. Javaslatai között szerepelt a könyvelési csalásokért járó börtönbüntetés duplájára, vagyis 10 évre történő emelése. "Teljes erőnkből üldözni fogjuk azokat, akik megsértik a törvényt" mondta Bush. Az elnök szavai érdekes helyzetet vázolnak fel, hiszen még csak pár napja ismerte be egy közleményben, hogy ő is megszegte a törvényt még elnöksége előtt, üzletember korában.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy Dick Cheney alelnök ellen is vizsgálatot folytat a SEC az energiaszolgáltató Halliburton cég vezetőjeként végzett könyvelési módszerei miatt. Emellett kemény vádak érik a SEC vezetőjét, Harvey Pittet is (akit Bush elnök személyesen jelölt a posztra) a kongresszusban: a képviselők azzal vádolják, hogy túl közel áll bizonyos brókercégekhez és vállalatokhoz.

Korábban: