Szerény növekedés az euróövezetben

Vágólapra másolva!
A tizenkét tagú euróövezet gazdasága 0,3 százalékkal nőtt a júliustól szeptemberig tartó három hónapban a második negyedévhez, és 0,8 százalékkal a megelőző év hasonló időszakához képest - közölte csütörtökön az Eurostatnál. A felülvizsgált GDP-adat összhangban van elemzők várakozásával.
Vágólapra másolva!

Az adatok szerint az euróövezet gazdasága lassabban nő, mint a fő kereskedelmi partnereké. Az Egyesült Államokban a GDP 1,0 százalékkal nőtt negyedéves bázison, míg Japánban 0,8 százalékkal.

A leggyengébb gazdasági növekedést - 0,1 százalék - Hollandiában és Ausztriában regisztrálták. Németország, Európa legnagyobb gazdasága az eurózóna átlagával megegyezően, 0,3 százalékkal, míg az olasz gazdaság 0,2 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben, az előző negyedévhez képest.

A tavalyi harmadik negyedévben a magánfogyasztás 0,5 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képet, ami a leggyorsabb ütem volt 2001 második negyede óta. A második negyedévben 0,3 százalékkal nőtt a belső fogyasztás.

Eurostathttp://www.europa.eu.int/comm/eurostat/Public/datashop/print-catalogue/EN?catalogue=Eurostat

A tizenöt tagú Európai Unióban a harmadik negyedévben 0,4 százalékkal nőtt a gazdaság az áprilistól júniusig tartó időszakban, és 1,1 százalékkal 2001 harmadik negyedéhez képest.

Az Európai Unió Bizottsága 2002 negyedik negyedévére 0,1-04 százalék közti növekedést vár az euróövezetben az utolsó negyedévben. A korábbi prognózisban még 0,2-05 százalékos növekedéssel számoltak. A brüsszeli bizottság 2003 első negyedévére legfeljebb 0,3 százalékos GDP-növekedést vár. A borúlátó forgatókönyv viszont akár 0,1 százalékos visszaesést is lehetségesnek tart.