A régióban Magyarországon a legdrágább a Big Mac

Vágólapra másolva!
Az utóbbi években ugyan drágult, mégis az olcsóbb országok közé tartozik Magyarország, a londoni The Economist által évente közzétett hagyományos Big Mac-index szerint.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Egyiptomi hírdetőtábla

A gazdaságpolitikai hetilap a világ sok országában árult emeletes szendvicset teszi meg összehasonlítási alapnak, mivel a termékben mindenhol ugyanazok a összetevők vannak. Szendvicsben mérve, a pénteken közölt új listán a legdrágább ország Svájc, ott egy Big Mac ára a január 15-ei frank árfolyam szerint 4,56 dollárnak felelt meg. Az átlagosan 2,65 dolláros amerikai Big Mac-árszintet figyelembe véve a svájci frank 70 százalékkal túlértékelt a dollárhoz képest.

A lista alján Argentína áll, ahol 1,18 dollárnak felel meg a Big Mac ára pezóban, vagyis a utóbbi hónapok fizetési válságában összeomlott argentin valuta e mércén 55 százalékkal alulértékelt. Magyarországon a The Economist szerint 2,21 dollárba kerül a Big Mac. Ez a forint közel 20 százalékos alulértékeltségét mutatta a dollárhoz képest, a szerdai árfolyamok alapján. Az utóbbi években mindazonáltal ütemes volt a felzárkózás: 1995-ben még 1,64 dollárnak felelt meg a szendvics magyarországi átlagára. A kelet-európai EU-tagjelöltek közül Magyarország a legdrágább a Big Mac-index szerint: Csehországban 1,83, Lengyelországban 1,66 dollárba kerül a szendvics.

The Economisthttp://www.economist.com/

A héten a The Economist testvérintézménye, az Economist Intelligence Unit (EIU) is a dráguló, de még olcsó országok közé sorolta Magyarországot a forintban számított árak dollárértéke alapján. A rendszeresen kiadott EIU-listán a megélhetési költségek összehasonlítási alapja, 100-as mutatóval, hagyományosan New York; az amerikai nagyvároshoz viszonyítva Budapest 58 százalékkal a 2002. december végi helyzet szerint - Damaszkusszal holtversenyben, Dakka előtt és Bangkok mögött - a 106. volt a vizsgált 134 ország közül. A magyar főváros az előző összehasonlításban még a 120. helyen állt.