Bukarest mellett épül a Drakula-park

Vágólapra másolva!
A PricewaterhouseCoopers (PwC) tanácsára a román kormány az eredeti elképzelésekkel szemben nem Segesvár mellett, hanem Bukarest közelében építi meg a Drakula legendából merítő szórakoztató-parkot. A PwC szerint a park így több látogatót vonzhat.
Vágólapra másolva!

A Drakula-park terve több szempontból is ellentmondásos volt, már amikor a román kormány bejelentette építési elképzelését. Először az ENSZ kulturális részlege, az UNESCO fejezte ki tiltakozását, mert a számítások szerint 32 millió dollárból megépülő szórakoztató-park szerintük a világörökséghez tartozó XIII. századi Segesvár melletti települést megrongálhatja. Az UNESCO Károly walesi herceg vezetésével tiltakozott az építkezés ellen. A tiltakozásra felháborodtak a segesváriak, mondván, hogy a szórakoztató-központ új munkahelyeket teremtene, és fellendítené az idegenforgalmat a régióban. A román turisztikai miniszter, Matei Dan szerint legalább 3000 munkahelyet teremthet a szórakoztató-központ - írta a BBC News.

A román lakosság fele szegénységben él

A CIA adatai szerint Romániában a munkanélküliség megközelítette a 10 százalékot tavaly, és a lakosság 44,5 százaléka él a létminimum alatt. A havi átlagjövedelmet 85-120 dollár közé teszik. Az építkezést ellenzők azt is vitatták, hogy a román közönségnek lesz arra pénze, hogy kifizesse a romániai mértékkel nézve nem éppen olcsónak mondható jegyet: az elképzelések szerint ugyanis egy belépő 15-20 dollár is lehet.

A kormány számításai szerint egy átlag család egy évben átlagosan háromszor látogatná a parkot, de Matei Dan mégis inkább a turistákra alapoz: az Evenimentul Zilei román újságban megjelent interjúban a turisztikai miniszter azt mondta, hogy a világon található mintegy 4000 Drakula klubbal felvéve a kapcsolatot, biztosítva lenne a látogatók utánpótlása. A román kormány a szórakoztató központtól azt várja, hogy a jövő év végére megduplázódik az ország 1 milliárd dolláros idegenforgalmi bevétele.

Finanszírozók már vannak a parkra, mint ahogyan építőcéget is találtak az elképzelésre. A kizárólagos marketingjogok fejében a görög Coca Cola HBC SA üdítőital-gyártó és az osztrák Brau Union AG közös vállalatot hozott létre az építésre, írta a Bloomberg hírügynökség. A parkban hoteleket építenének egy mesterséges tó mellé, amelynek a partján Drakula gróf egykori várának mása lenne. Az érdeklődőket szellemvasút, rémségek háza, katakombák, vámpír-barlangok és egy Drakula-hullámvasút várná.

A legfontosabb, hogy legfontosabbakat biztonságban tudja/uzletinegyed/peugeot/20030117alegfontosabb1.htmlAki csak önmagáért felel, az könnyen lehet könnyelmű. (x)

Nemzetközileg is vihart kavart a park építésének híre. Elizabeth Miller nemzetközileg elismert Drakula-kutató szerint a valóságos Vlad Tepes, és Bram Stoker vérszívó vámpírja között minimális az egyezés. A kutató el tudja képzelni, hogy nívósan meg lehet építeni egy ilyen parkot, bár ebben az adott esetben nem reménykedik: "Nem tudom elképzelni, hogy giccses szórakoztatóparkban Miki-egér fülei helyett Drakula véres fogai fogadnák a közönséget" - mondta a BBC által idézett szakértő. Egyes román vélemények szerint sem kell a vérszívók, és valós történelmi személy között ilyen párhuzamot vonni. Matei Dan azonban hajthatatlanul bízik a sikerben. Én egy pragmatikus ember vagyok, és nem fog eltántorítani holmi kritika. Ez fantasztikus projekt - nyilatkozta a miniszter.