A háború mellett a járvány is rontja a légiforgalmat

A holland KLM és a finn Finnair is takarékossági intézkedéseket és elbocsátásokat jelentett be kedden, amit a háború és az atípusos tüdőgyulladás miatt visszaesett kereslettel indokoltak.

A lépésre részben az iraki háború, részben az atípusos tüdőgyulladás-járvány miatt kerül sor, amelyek tovább nehezítik az európai légitársaságok helyzetét is. A KLM úgy véli, hogy a repülési ágazatnak javítania kell eredményeit, ha túl akarja élni a jelenlegi helyzetet. Az elmúlt tíz évben az átlagos megtérülés évi 2 százalék alá esett.

Forrás: ORIGO

A KLM kihasználtsági mutatója februárban 77,9 százalékra csökkent, és arra figyelmeztetett, hogy a március 31-vel végződött pénzügyi évben nem kizárható a működési veszteség. Forgalmát tekintve Európa negyedik légitársasága már január elején nyereség-figyelmeztetést tett közzé, mondván, hogy a márciussal záruló, folyó pénzügyi évben aligha lesz működési nyereségük.

A figyelmeztetést azzal indokolták, hogy a rosszabbodó gazdasági körülmények és a geopolitikai bizonytalanság - az iraki háborús konfliktus és a közel-keleti zűrzavar - miatt nem növekszik eléggé, sőt, egyes irányokba ismét csökken az utazási kedv, az üzemanyag ellenben drágul. A légitársaság pénzügyi éve utolsó, 2003. március 31-én végződő negyedében sem számított a működési környezet javulására.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK