Vágólapra másolva!
Kedden sztrájkol a francia közszféra a kormány tervezett nyugdíjreformja miatt. Raffarin kormányfő a tiltakozás ellenére elkötelezte magát a változások mellett: állítása szerint amennyiben nem nyúlnak a nyugdíjrendszerhez, 20 év múlva az öregkori ellátás érétke a felére csökken.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi és a helyi repülőjáratok 80 százalékát törölték, a TGV vonatok negyede közlekedik, a kikötők bezártak, míg Párizsban 10 metróvonalon járnak a szerelvények és mindössze minden harmadik busz közlekedik. Az iskolákban, kórházakban, postákon és a közszolgáltatóknál dolgozók is sztrájkba léptek - közölte a BBC News Online.

A tiltakozást a legnagyobb francia szakszervezetek hirdették a kormány tervezett nyugdíjreformja miatt. A kabinet két és fél évvel kitolná a közszférában dolgozók nyugdíjkorhatárát a társadalombiztosítási rendszer hiányának csökkentése érdekében. A sztrájk ellenére Jean-Pierre Raffarin miniszterelnök a parlament elé viszi a reformtervet. A kormányfő a franciákhoz írt nyílt levelében ezt azzal indokolta, hogy amennyiben nem változtatnának az állami nyugdíjrendszeren, úgy 20 év múlva az ellátás értéke a felére csökkenne.

50 éve példátlan sztrájk Ausztriában/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/2003050650eve.html

Egy hete Ausztria bénult meg hasonló mértékben: a közszféra ott is a nyugdíjrendszer tervezett szigorítása miatt sztrájkolt. A problémára egész Európának megoldást kell találnia, mert ha a társadalombiztosítás rendszere nem változik, az átlagéletkor növekedése miatt az egyre kevesebb aktív dolgozó nem képes az egyre több nyugdíjas ellátását finanszírozni.