Németország ismét megszegi az EU kritériumait

Hans Eichel német pénzügyminiszter 30,8 milliárd eurós deficittel számol a jövő évi költségvetésben, valamint azzal, hogy az idén 3,5 százalék lesz az államháztartás hiánya a GDP-hez viszonyítva - derült ki szerdán, miután a német kormány formálisan is jóváhagyta a 2004. évi költségvetés tervezetét.

A jövő évi 3,5 százalékos deficit azt jelentené, hogy Németország két egymást követő évben megszegi az euróövezeti tagság egyik feltételét. Az EU-beli stabilitási és növekedési paktum értelmében az euróövezet országaiban az államháztartási hiánynak nem szabad meghaladnia a GDP 3 százalékát. Tavaly a német hiány 3,6 százalék volt.

Eichel először 23,8 milliárd eurós deficitet tervezett jövőre, de időközben a német kormány elhatározta, hogy már 2004-ben végrehajtja az adókulcsok 2005-re tervezett csökkentését. A személyi jövedelemadó legmagasabb kulcsa 42 százalékra, a legalacsonyabb 15 százalékra csökkenne, 48,5 százalékról, illetve 19,9 százalékról.

A 2004. évi szövetségi költségvetésben ez hétmilliárd euró bevételkiesést eredményezne, ezért emelkedett a tervezett hiány 23,8 milliárd euróról 30,8 milliárdra. Elvben elképzelhető, hogy a hétmilliárd eurót belső hitelfelvételből fedezik, de szóba jön még a szubvenciók további lefaragása, illetve bizonyos állami érdekeltségek lehetőleg nem áron aluli privatizálása is. Az ellenzék szerdán arra figyelmeztette a kormányt, hogy alkotmányellenes lenne, ha a belső hitelből fedezett hiány összege meghaladná a beruházásokra szánt kiadások összegét (24,8 milliárd euró).

KAPCSOLÓDÓ CIKK