Financial Times: nyomás alá kerülhet a forint

A pénzpiacoknak a forintba vetett bizalma szakértők szerint még nem állt teljesen helyre, a magyar valuta ezen a héten is nyomás alá kerülhet - írta hétfői számában a Financial Times német kiadása.

A Financial Times Deutschland (FTD) című német gazdasági-pénzügyi lap szerint a valutaingadozások megingatták a pénzpiacoknak abba az országba vetett bizalmát, amely az európai uniós csatlakozásra váró országok között hosszú időn át elsőnek számított. Ha az árfolyamkockázatok a befektetőket tőkekivonásra ösztönöznék, Magyarország nagy problémák előtt állna. A lap szerint a következmény az lenne, hogy kockázati felárral látnák el a nemzeti kötvényeket, ami rontaná az ország növekedési kilátásait, és elodázná az euró bevezetését. A bizalom egyértelműen csapást szenvedett, mondta az FTD-nek Harwig Wildet, a Metzler bankház szakértőjét. Ugyanakkor Wild szerint a sok külföldi beruházó ott marad a magyar kötvénypiacon, mivel most attól tartanak, hogy a kötvények eladásával nagy veszteségeket szenvednének.

A Commerzbank szakembere, Oliver Stönner-Venkatarama jelenleg a sarokszámoknál fontosabbnak tartja a kormány és a jegybank ellentmondásos jelzéseit. A leértékelésből és a két erőteljes kamatemelésből álló keveréknek az lett a hatása, hogy a beruházók a hosszú ideig kevés figyelemre méltatott árfolyamkockázatokat újraértékelik, és csökkentik pozícióikat a forintkötvényekben, mondta a szakember az FTD-nek. A 9,5 százalékos magyar jegybanki alapkamat a legmagasabb az EU-hoz csatlakozni kívánó országok között.

KAPCSOLÓDÓ CIKK