Tizenöt éven át sikkaszthattak az Eurostatnál

Az Európai Bizottság fegyelmi eljárást indított az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat korábban lemondott főigazgatója, Yves Franchet, és két aligazgató ellen, akik a vádak szerint az elmúlt 15 éven keresztül mesterségesen földuzzasztott számlázási technikával a tényleges költségeken túl különpénzekhez juttatták a szerződő partnerek kis körét.

Szerdán a bizottság két tagja, Neil Kinnock és Pedro Solbes beszámolt az Európai Parlament (EP) frakcióvezetőinek a legfrissebb fejleményekről, azt követően, hogy a bizottság nyomozói kedden kiszálltak Luxemburgba és lefoglalták a sikkasztásra utaló dokumentumokat, írta a Napi Gazdaság.

A bizottság tekintélye már korábban megtépázódott az ügyben, mivel Romano Prodi elnök és a költségvetésért felelős Michaele Schreyer rendre azt állította: nem volt tudomása sem a visszaélésekről, sem arról, hogy a bizottság független nyomozó hivatala, az OLAF már vizsgálatot indított. Mint időközben kiderült, a bizottság főtitkára, David O'Sullivan saját hatáskörében döntött úgy, nem tájékoztatja Prodit, hogy "ezzel is garantálja az OLAF függetlenségét”.

A bizottság most elvette az ügyet az OLAF-tól és maga hozott létre egy húszfős csoportot az Eurostat összes megbízási szerződésének kivizsgálására. Az EP mindazonáltal bírálta, hogy ennek a csoportnak az élére éppen O'Sullivant nevezték ki. Nem véletlen, hogy a bizottság a legfrissebb jelentésével rögtön az EP-hez fordult, hiszen az EU-költségvetés jóváhagyása az EP egyik legfontosabb joga, megtagadása súlyos válsághoz vezetne. Ez általában komoly vita tárgya, az EU számvevőszéke például rendellenességre hivatkozva évek óta megtagadja az EU könyvelésének hitelesítését, írta a Napi Gazdaság.