Gazdasági növekedésre számít a Bundesbank

Vágólapra másolva!
Németországban várhatóan javul a gazdaság helyzete a második félévben, vélekednek a Bundesbank szakértői. A német központi bank hétfőn kiadott havi jelentése szerint még mindig lehetséges, hogy a német gazdaság stabilizálódik, és kilép a stagnálásából az év hátralévő részében.
Vágólapra másolva!

A Bundesbank szakértői szerint a világgazdaság javulása és a növekvő fogyasztói bizalom lehet a gazdasági növekedés elősegítője. Az elemzők ugyanakkor az export további csökkenésére számítanak.

A német gazdaság az első félévben gyakorlatilag recesszióban volt. A második negyedévben 0,1 százalékkal csökkent a GDP az első negyedhez képest, és 0,6 százalékkal apadt a tavalyi második negyedhez képest. Az első negyedben 0,2 százalékos volt a negyedévi lassulás, de akkor még 0,4 százalékos volt a növekedés éves szinten.

Németország gazdasága 0,2 százalékkal bővült tavaly. Az 1993-as recesszió óta ez volt legalacsonyobb növekedési ütem, akkor 1,1 százalékkal esett vissza a német GDP. Az euróövezet legnagyobb gazdasága 2001-ben 0,6, 2000-ben 2,9 százalékkal bővült.

Az OECD idén 0,3 százalékos, jövőre 1,7 százalékos gazdasági növekedésre számít Németországban. Az Európai Bizottság szerint az idén a német GDP 0,4 százalékkal, jövőre 2,0 százalékkal bővülhet. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) várakozása 0,5 százalék, illetve jövőre 1,9 százalék. A német kormány változatlanul 0,75 százalékos többletet jósol idénre.