Kifizetődőbb férfinak lenni Ausztriában

Vágólapra másolva!
Ausztriában a férfiak átlagosan 40 százalékkal keresnek többet, mint a nők - derült ki az osztrák kormány pénteken nyilvánosságra hozott jelentéséből. A fizetésekhez hasonlóan a nyugdíjas osztrák férfiak is jobban járnak, mint a nők. A jelentés alapján a napokban javaslatokat készítenek a kormánynak a bérezési különbségek mérséklése érdekében.
Vágólapra másolva!

A nők hátrányos megkülönböztetésének leépítése eddig nem volt túl sikeres, hiszen a sajtóban ismertetett adatok is azt bizonyítják, hogy Ausztriában egyre nő a férfiak és a nők bére közötti különbség.

1997-ben a nők éves bruttó átlagkeresete 14 522 euró (körülbelül 3,848 millió Ft) volt, a férfiaké pedig 23 542 euró (körülbelül 6,238 millió Ft). A különbség akkor 38 százalékos volt. A legutóbbi felmérések szerint az osztrák férfiak évi keresete átlag 25 592 euróra (mintegy 6,781 millió Ft), míg a nőké 15 304 euróra (körülbelül 4,055 millió) nőtt, ami már 40 százalékos többletet jelent a férfiak javára - írja a Kurier című bécsi lap a kormányjelentés alapján.

Az osztrák nettó átlagkeresetek változása is hasonló tendenciát mutat, hiszen míg 1997-ben a férfiak 33 százalékkal kaptak többet, mint a nők, 2001-ben már 35 százalékra nőtt az előnyük.

A fizetésekhez hasonlóan nyugdíjasként is kifizetődőbb férfinak lenni Ausztriában, jóllehet a két nem átlagnyugdíja közötti különbség az utóbbi években stagnál. Tíz évvel ezelőtt a nyugdíjas osztrák férfiak átlagosan 43 százalékkal magasabb összegű nyugdíjat kaptak, mint a nők, 1997-ben és 2001-ben 42 százalékon stabilizálódott előnyük.

A sajtó szerint a jelentést ezekben a napokban terjesztik az egyenlő elbánás kérdéseivel foglalkozó osztrák szakbizottság elé, ahol javaslatokat vitatnak meg a kormány számára a férfiak és a nők közötti bérezési különbségek mérséklése érdekében.