Az EU 200 millió eurót adna Irak újjáépítésére

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság 200 millió eurós hozzájárulást ajánlott fel az iraki újjáépítés költségeinek fedezéséhez. Az Egyesült Államok kevésnek találja a felajánlott összeget.
Vágólapra másolva!
Közel százmilliárd dollár lesz Irak ujjáépítése/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/2003071790milliard.html

Az Egyesült Államok 20 milliárd dollárt tud költségvetéséből az iraki újjáépítésre fordítani, míg annak teljes költségét legkevesebb 75 milliárd dollárra becsülik - írja a BBC. Chris Patten, az Európai Unió külkapcsolatokért felelős biztosának szóvivője az összeget keveslő kritikákra válaszul úgy nyilatkozott, hogy 200 millió euró nagyon sok pénz. Az EU a hivatalos felajánlást az október végi madridi újjáépítési konferencián teszi majd meg.

Kanada már jelezte, hogy a konferencián nem ajánl fel újabb pénzügyi segítséget. Az ország ugyanis addig nem hajlandó újabb összeg odaítéléséről dönteni, míg el nem dől, hogy pontosan hogyan használják fel az ország májusban felajánlott 148 millió dolláros segélyét.

Újabb amerikai csapatokat küldenek Irakba/nagyvilag/20030927ujabb.html

Egyes vélemények szerint az EU addig visszatartja hozzájárulásának kifizetését, amíg az Egyesült Államok túlsúlyos szerepet tölt be Irakban. Továbbra sincs megegyezés Irak jövőbeni kormányzásáról és az ENSZ szerepéről, noha a legtöbb európai ország azt szeretné, ha a nemzetközi szervezetnek nagyobb szerepe lenne az országban.

A Bush kormányzat ugyanankkor egyre nehezebb helyzetben van: hatalmas összegeket emészt fel az iraki újjáépítés, miközben az elnököt támadja az ellenzék és kívülről sem számíthat jelentős anyagi segítségre.