Idén nem nő a német gazdaság

Vágólapra másolva!
Ebben az évben nem lesz növekedés a német gazdaságban - állítja Németország hat vezető gazdaságkutató intézete a kedden kiadott, egyeztetett őszi jelentésében. Ugyancsak visszafogottabban ítélik meg a jövő évi gazdasági kilátásokat: 2004-ben 1,7 százalékos GDP-növekedésre számítanak.
Vágólapra másolva!

Németország hat vezető gazdaságkutató intézete szerint idén nem lesz növekedés a német gazdaságban. Tavasszal az intézetek még arra számítottak, hogy ebben az évben a német GDP 0,5 százalékkal gyarapodik.

Sajtóértesülések szerint a kormány is visszafogja várakozásait. A Berliner Zeitung úgy tudja, hogy Wolfgang Clement gazdasági miniszter a jövő évi gazdasági növekedést 1,5-2,0 százalékosra becsüli, míg idén legrosszabb esetben nulla százalékos növekedésre számít, és legjobb esetben is csak 0,2 százalékosra.

A szociáldemokrata-zöld koalíciós kormány hivatalos prognózisa 2003-ra még mindig 0,75 százalékos GDP-növekedés, a jövő évre pedig 2,0 százalék.

A nulla százalékos növekedés azt jelentené, hogy a német gazdaság az elmúlt tíz év alatt idén teljesítene a legrosszabbul, a jövő évre vonatkozó 1,7 százalékos elképzelés viszont azt, hogy négy évre visszamenőleg a legtöbbet jövőre produkálná az euróövezet legnagyobb gazdasága.

A szakértők azonban arra is figyelmeztettek, hogy azért jósoltak 1,7 százalékos gazdasági növekedést a jövő évre, mert jövőre az ünnepnapok általában a hét végi pihenőnapokra jutnak, vagyis kevesebb lesz a munkaszünet. Ha nem így lenne, a gazdasági növekedés valójában csak 1,1 százalékos lehetne.

A kutatók előrejelzése szerint ebben az évben 4, jövőre 3,5 százalékos lehet az államháztartási hiány. Az intézetek szerint az évi átlagos munkanélküliség jövőre valamelyest növekszik majd, az idei 4,39 millióról 4,45 millióra. Tavaly 4,06 millióan voltak munka nélkül Németországban.

A német kutatóintézetek várakozása szerint az Európai Központi Bank (EKB) jövőre még a mostani szinten, 2,0 százalékon tartja az irányadó kamatát, ellenben az amerikai Fed minden bizonnyal kissé emelni fogja a jelenleg 1,0 százalékos irányadó napikamatát a jövő év közepe táján, ha az Egyesült Államokban tartósnak mutatkozik a fellendülés.