Németországot és Franciaországot felmentették a stabilitási paktum alól

Vágólapra másolva!
Az EU pénzügyminiszteri tanácsa keddre virradóra lényegében fölmentette Németországot és Franciaországot az uniós stabilitási paktum alól, amennyiben felfüggesztette ellenük a fegyelmi eljárást államháztartási hiányuk tartós túllépése miatt. Spanyolország, Finnország, Hollandia és Ausztria ellenezte az engedményt, mivel szerintük ellenkezik az EU szabályozásaival, és veszélyezteti az euró árfolyamát - írja a Bloomberg hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Németország és Franciaország államháztartási hiánya jövőre már harmadik éve lépi túl az euróövezetben megengedett szintet, a GDP 3 százalékát. A küszöbszámot azért vezették be, hogy így védjék a közös valutát a kormányok által felhalmozott adósságtól.

A tanács csupán arra kéri Németországot és Franciaországot, hogy vállaljanak politikai kötelezettséget a deficit küszöbérték alá történő csökkentésére 2005-re. Elfogadták azt is, hogy a két ország jövőre kisebb ütemben csökkentse strukturális hiányát, mint ahogyan az Európai Bizottság előzőleg javasolta.

Franciaország engedélyt kapott, hogy a jövő évi államháztartási hiányát az Európai Bizottság által szükségesnek tartott 6 milliárd euró helyett, csupán 1 milliárd euróval csökkentse. Németország kitartott a 13 milliárd eurós deficit-csökkentés mellett, szemben a bizottság követeléseiben szereplő 17 milliárd euróval. A német és a francia kormány arra hivatkozott, hogy a szigorú hiánycsökkentés derékba törné a kezdődő gazdasági föllendülést.

A francia gazdaság az idei harmadik negyedévben ismét növekedésnek indult, miután a júniussal végződő második negyedévben még 0,3 százalékkal csökkent a GDP. Az Európai Bizottság várakozásai szerint idén a francia gazdaság csupán 0,1 százalékkal bővül.

Németország gazdasága ugyanakkor az idei első hat hónapban recesszióba került, az adóbevételek csökkentek, a munkanélküliség ugyanakkor 5 éves csúcspontját közelítette meg. A harmadik negyedévben 0,2 százalékkal bővült a német GDP.

Az Európai Bizottság mélységesen elégedetlen a pénzügyminiszteri tanács engedékenységével. A bizottság továbbra is alkalmazza a paktumot, és fenntartja a jogot, hogy megvizsgálja a döntés következményeit, és eldöntse, esetleg milyen intézkedéseket tegyen - mondta a brüsszeli bizottság pénzügyekért felelős tagja, Pedro Solbes - írja a Bloomberg.