A fémek drágulása világgazdasági növekedést jelezhet

Az ipari alapfémek év végi meredek árinflációja robusztus világgazdasági növekedést jósol, áll a Moody's Investors Service londoni előrejelzésében, amely szerint a globális növekedés motorja az idén a két legnagyobb ázsiai gazdaság, India és Kína lesz.

A nemzetközi hitelminősítő a világgazdasági aktivitás előrejelzéséhez használja az általa összeállított alapfémár-indexet. Éves előrejelzésük szerint december utolsó munkanapján az ipari alapfémek árai átlagosan 59,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

A decemberi egész havi átlagos alapfémár-index is 47 százalékkal volt magasabb a tavalyelőtti azonos hónapban tapasztaltnál: ez a legmeredekebb indexemelkedés az 1988. áprilisi 54 százalékos éves növekmény óta - áll a Moody's jelentésében.

Az elemzés szerint a tavalyi erős alapfémár-infláció előtt 1987-88-ban, 1994-ben és 1999-2000-ben volt ezzel összemérhetően erős indexemelkedés, és ebben az összesen öt évben a világgazdasági reálnövekedés egy-egy évre számított átlaga 4,2 százalékos volt. Az 1979 utáni összes többi év globális növekedési átlaga 3,1 százalék volt - áll a Moody's jelentésében.

Kína és India gazdasága bővül majd a legjobban

A hitelminősítő szerint 2004-ben Kína és India fogja vezetni a nagy gazdaságok növekedési listáját. A Moody's jelentése ugyan számszerű előrejelzést nem ad, de megjegyzi, hogy az indiai gazdaság összkibocsátási értéke a 2003 második negyedévében mért 5,7 százalékos éves ütem után a harmadik negyedévben 8,4 százalékkal nőtt, míg a kínai növekedés a második negyedévi 6,7 százalékról 9,1 százalékra gyorsult éves összevetésben a harmadik negyedévben.

Az amerikai gazdaság teljesítmény-növekményének éves üteme ugyanezen összehasonlító időszakban 2,4 százalékról 3,6 százalékra, a 15 tagú teljes Európai Unióé ugyanakkor mindössze 0,4 százalékról 0,6 százalékra emelkedett a Moody's számítása szerint.

KAPCSOLÓDÓ CIKK