Nem változott a lengyel alapkamat

A Lengyel Nemzeti Bank szerdán, a piaci várakozásnak megfelelően, változatlanul hagyta kamatait, élen az irányadó kéthetes repóval. A lengyel központi bank utoljára tavaly június 26-án változtatott az irányadó kamatán: negyed százalékponttal 5,25 százalékra csökkentve azt.

A júniusi kamatvágással együtt tavaly hat kamatcsökkentés volt Lengyelországban, miután a kormány rendszeresen vádolta a jegybankot a gazdasági növekedés akadályozásával, nemegyszer olyan intézkedésekkel is fenyegetőzve, amelyek kétségessé tették volna a központi bank függetlenségét, miközben a bank a túlzott költekezésre figyelmeztette a kormányt. A központi bank két évvel ezelőtt kezdte a kamat csökkentését, 19 százalékos csúcsról indulva.

Az elemzők csökkentésre számítanak

A gyenge zloty és a költségvetési szigorítások még bizonytalan sorsa a csökkentés újrakezdése ellen szólt, és a pénzügypolitikai tanács átmeneti jellege ugyancsak a kamat változatlanságát sejtette. Ám az elemzők arra számítanak, hogy - főleg a gyenge inflációra tekintettel - a Lengyel Nemzeti Bank márciusban már újabb kamatcsökkentéssel támogathatja a növekedést.

A friss adatok arra vallanak, hogy Lengyelországban folytatódik az export húzta fellendülés a gazdaságban, mégpedig növekvő inflációs nyomás nélkül. Egy évvel korábbi kibocsátását 13,9 százalékkal haladta túl a lengyel ipar decemberben, novemberhez képest 1,8 százalékkal növekedett - közölték kedden a lengyel statisztikai hivatalban. Novemberben 9,2 százalékos volt a tizenkét havi növekmény. A termelői árak decemberben 0,1 százalékkal emelkedtek, egy évvel korábbi szintjüket 3,7 százalékkal haladták meg. Novemberben 0,4 százalékos volt a havi és ugyancsak 3,7 százalékos a tizenkét havi növekedés.

Fotó: EPA

Lengyelország hazai összterméke (GDP) 3,9 százalékkal nőtt a tavalyi harmadik negyedben a tavalyelőtti harmadik negyedhez képest, a lengyel statisztikai hivatal legutóbbi, decemberben közölt adata szerint. A lengyel pénzügyminisztériumban 4,4 százalékos ütemet valószínűsítenek az utolsó negyedévre, ugyancsak az egy évvel korábbihoz képest.

A fogyasztóiár-infláció decemberben 1,7 százalékos volt tizenkét hónapra a novemberi 1,6 százalék és az októberi 1,3 százalék után. Az infláció kissé erősödött a korábbi mélypontokról - az évi átlagos infláció 0,8 százalékos volt -, de jócskán elmaradt a központi bank tavaly év végére kitűzött 2,0-4,0 százalékos célsávjától. Elemzők szerint idén az első hónapokban sem valószínű 2 százaléknál gyorsabb tizenkét havi ütem, decemberre 2,6 százalék az általános várakozás.

KAPCSOLÓDÓ CIKK