Menesztették a lengyel kincstárügyi minisztert

Aleksander Kwasniewski lengyel elnök a miniszterelnök javaslatára szerdán este felmentette tisztségéből Piotr Czyzewski kincstárügyi minisztert. A döntés meglepetést keltett, amelyet tetézett, hogy a leváltott tárcavezető helyébe egyelőre nem neveztek ki utódot. Feladatait átmenetileg Jerzy Hausner gazdasági, munkaügyi és szociálpolitikai miniszter, miniszterelnök-helyettes veszi át, aki a magánosítás gyorsítását ígéri.

A 2001 októberétől hivatalban lévő Miller-kormány eddig három kincstárügyi minisztert "fogyasztott el". Wieslaw Kaczmareket tavaly januárban Slawomir Cytrycki váltotta fel, akit viszont alig három hónappal később a most menesztett Piotr Czyzewskivel cseréltek le. Czyzewski már akkor úgy nyilatkozott, hogy a 2003-as 7,4 milliárd zlotys (56 forint/zloty) privatizációs célkitűzést nagyon nehéz lesz teljesíteni. Igaza lett, tavaly a privatizációból mindössze alig több mint 2,96 milliárd zloty folyt be.

Nyolc hónapos működése alatt Czyzewski hozott mégis néhány fontos döntést. Ezek közé tartozik a Lotos Csoport (korábbi nevén Gdanski Kőolaj-finomító) privatizációs tenderének leállítása, amelyen eredetileg a Mol Rt. is indult, illetve az a döntés, hogy a plocki PKN Orlen mellett még egy olajközpontot hoznak létre gdanski központtal.

A kincstárügyi tárcát jelenleg felügyelő Jerzy Hausner csütörtökön azt mondta, reméli, hogy a személycsere a tárca élén felgyorsítja a privatizációt.