Többet takarít meg a vártnál a lengyel Draskovics-csomag

Elkészült a lengyel gazdasági miniszterről, Jerzy Hausnerről elnevezett takarékossági terv végleges formája, mely az eredeti 52 milliárd zlotys megtakarítási célkitűzéssel szemben 54,4 milliárd zlotys - mintegy 2 billió 876 milliárd forint) közköltség-csökkentést irányoz elő a 2004-2007. közötti időszakra. A kormány azt várja a Hausner-tervtől, hogy 2007-re a GDP 2-3 százalékára csökkenti a költségvetési hiányt a 2004-re tervezett 5,3 százalékról. A zloty erősödött a hírre.

A csomag, melyet pénteken délelőtt juttattak el a parlamenti pártoknak, a szociális szférában 34 milliárd zlotys (1,797 billió forint), a közigazgatásban pedig 20,4 milliárd zlotys (1,078 billió forint) megtakarítással számol. Közigazgatási területen 12,48, a szociális szférában pedig 8,86 milliárd zlotyt a bevételek növelésével terveznek előteremteni. (Egy zloty a Magyar Nemzeti Bank pénteki deviza-középárfolyama szerint 52,88 forintot ért.)

A közigazgatás területén a megtakarítások zöme a hadsereg finanszírozásának módosításából ered (4,6 milliárd), a bevételnövelés viszont elsősorban a szénbányászat (1,2 milliárd) és az egészségügyi létesítmények (0,8 milliárd) szerkezetátalakításának, továbbá az adóbevételek növelésének (9,99 milliárd) eredménye lesz. 1,2 milliárd zlotys bevételnövelést várnak a Lengyel Államvasutak (PKP) szerkezetátalakításától.

Megszűnik az előnyugdíj

Szociális területen a megtakarítások főként a nyugdíjak, járadékok eddigi éves valorizációs rendszerének (8,8 milliárd) és az agrártermelők tb-befizetéseinek módosításából (5,4 milliárd) erednek, valamint abból, hogy korlátozzák, 2007 után pedig végleg megszüntetik az úgynevezett előnyugdíjat (3,5 milliárd), amelyet azok kapnak, akiknek nyugdíjba vonulásuk előtt megszűnt a munkahelye. További 1,9 milliárd zloty megtakarítást remél a kormány a munkaképtelenség miatt leszázalékoltak jogosultságának felülvizsgálatától.

A szociális szférában a bevételeket a kormány elsősorban a mezőgazdasági társadalombiztosítási rendszerben eszközölt változtatásoktól reméli (5,7 milliárd). Jerzy Hausner miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter, fő gazdasági koordinátor változatlanul lehetségesnek tartja 2004-ben a költségvetési törvényben elfogadott 199,8 milliárd zlotys kiadási oldal további 3,5 milliárdos csökkentését.

Felére szeretnék csökkenteni a GDP-arányos költségvetési hiányt

Forrás: EPA
Leszek Miller

Az idei költségvetésben 45,3 milliárd zlotys deficittel számoltak, a kiadásokat 199,8, a bevételeket pedig 154,5 milliárd zlotyra tervezték. A kormány azt várja a Hausner-tervtől, hogy 2007-re a GDP 2-3 százalékára csökkenti a költségvetési hiányt a 2004-re tervezett 5,3 százalékról. A lengyel pénzügyminisztérium pénteki közlése szerint 2003 végére a GDP-hez viszonyított államháztartási hiány mintegy 51 százalékot ért el a 2002 végén regisztrált 46 százalékhoz képest.

A Hausner-terv elfogadása szempontjából kulcsfontosságú lesz a legnagyobb ellenzéki párt, a liberális Polgári Platform álláspontja, tekintve, hogy a baloldali kormánynak nincs meg a parlamenti többsége. Leszek Miller kormányfő többször világossá tette, hogy a takarékossági csomag elutasítása esetén kormánya benyújtja lemondását, és Lengyelországban még idén nyáron előre hozott választásokat rendeznek.

Erősödött a zloty

Varsóban a kormány pénzügyi reformterve végső változatának megjelenése erősítette a zlotyt a bankközi devizapiacon. Ebben elsősorban az játszott közre, hogy a tervezett megtakarítás kétmilliárd zlotyval több a korábban közöltnél. Segített a zlotynak az is, hogy lejárt egy jelentős külföldi megbízás, ami csütörtökön egy százalék körüli árfolyamcsökkenést okozott a lengyel fizetőeszköznél.

Az euró árfolyama pénteken délután 4,8537 zloty volt, míg csütörtökön délután 4,8728 zlotyt ért egy euró. A dollár 3,9180 zloty körüli szinten cserélt gazdát a csütörtöki 3,9075-es kurzust követően.

KAPCSOLÓDÓ CIKK