Még mindig 16 milliárd márkát őrizget a lakosság

Vágólapra másolva!
Több mint két évvel a közös európai fizetőeszköz bevezetése után a német lakosság még mindig 15,82 milliárd márkát (mintegy 8,18 milliárd eurót) tartogat a lepedő alatt, írta a Focus Online. A fémpénzek esetében a német jegybank reméli, hogy azokat már nem is hozzák vissza beváltani.
Vágólapra másolva!

Az összeg megfelel a 2001 végén regisztrált készpénzmennyiség 10 százalékának, írta a német jegybankra hivatkozva a német Focus magazin onine kiadása. A korábban devizakánt megjelent eurót 2002. január 1-jén valutaként is hivatalos fizetőeszközként vezették be az euróövezet 12 országában.

Ütött a márka utolsó órája/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20020228utott.html

A márkát Németországban még mindig be lehet váltani euróra, de már csak a szövetségi jegybanknál és annak fiókjaiban. Tavaly 1,2 millió "spóroló" 623 millió márkát váltott be.

A Deutsche Bundesbank azt reméli, hogy a még mindig be nem váltott régi fém márka és pfennig mintegy 40 százaléka kint is marad, például gyűjtőknél, de felőlük akár "Rómában a Trevi kút fenekére is süllyedhetne", fő, hogy ne vigyék vissza - idézte a német jegybankot a Focus Online. A bankjegyek esetében azonban a német jegybank arra számít, hogy 95 százalékukat hosszú távon behozzák a jegybankhoz visszaváltani.