Elfogadták a német nyugdíjreformot

A német parlament alsóháza, a Bundestag csütörtökön a kormányzó pártok képviselőinek szavazataival hosszú távra szóló nyugdíjreformot fogadott el, amelynek értelmében Németországban a nyugdíjak a jövőben lassabban növekednének, mint a jövedelmek.

A lépés része a Gerhard Schröder vezette szociáldemokrata-zöld kormány azon törekvésének, hogy a jóléti államot olcsóbbá tegyék egy olyan társadalomban, ahol egyre kevesebb fiatalnak kell ellátnia egyre több időset.

A jövő év januárjában életbe lépő törvény célja, hogy az egyre tovább élő öregek ne terheljék túl a nyugdíjjárulékot fizető aktív korúakat. A törvény arra is épít, hogy a nyugdíjszint megtartása érdekében többen fognak élni a magánnyugdíj-biztosítás intézményével, illetve az üzemi nyugdíjkasszák is bepótolnak valamit. A törvény azt kívánja elősegíteni, hogy a mostani 60 év helyett fokozatosan csak 63 éves kortól lehessen igényelni nyugdíjat.

A csütörtökön elfogadott reformtörvénynek biztosítania kell, hogy a nyugdíj 2030 körül is a bruttó átlagbér (adózatlan jövedelem mínusz szociális hozzájárulások) 46 százaléka körül mozogjon. A jelenlegi szint 53 százalék. Cserébe a nyugdíj-hozzájárulás mértéke sem haladná meg a 22 százalékot (jelenleg: 19,5 százalék).

Hivatalos adatok szerint a Németországban élő 82,5 millió ember 24 százaléka idősebb 60 évesnél, s ez az arány 2050-re 37 százalékra nőhet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK