Erősödik a kínai középosztály

Minden ötödik kínai a középosztályhoz tartozik, amióta divattá vált a lakásvásárlás, és megkezdődött az óriási állami vállalatok átszervezése - áll a Kínai Társadalomtudományi Akadémia legújabb elemzésében, melyet a BBC ismertet.

Az összes kínai 19, a városlakók 49 százaléka középosztálybéli, mert vagyona 18 és 36 ezer dollár között van; a középosztálybéliek száma így 247 millió fő - áll a Kínai Társadalomtudományi Akadémia tanulmányában. 1999 végén az ehhez a csoporthoz tartozók aránya az akadémia szerint 15 százalékos volt.

A kutatók véleménye szerint a vagyonosodást több tényező segíti. Ezek egyike, hogy az alacsony ingatlan- és élelmiszerárak mellett a városlakók körében divattá vált az autó- és a lakásvásárlás, így jelentősen bővült a magánvagyonok összértéke.

Sokan akaratuk ellenére lettek tulajdonosok, mivel vállalati lakásukat az állami vállalatok átszervezése miatt meg kellett vásárolniuk. A folyamat annak ellenére kezdődött meg, hogy a Kínai Kommunista Párt még legutóbb is a bölcsőtől a sírig terjedő ellátást ígért a munkásosztálynak.