Az EU miatt késik a francia CNN indítása

Elhalasztották a francia CNN indítását, miután az új, 24 órás hírtelevízió állami finanszírozása uniós versenyszabályokba ütközhet - írja az euro.hu

Az Európai Bizottság versenybiztosa, Mario Monti arra kérte a francia kormányt, adjon több információt a tervezett, CFII (Francia Nemzetközi Hírcsatorna) elnevezésű tévéadó finanszírozásáról.

70 millió eurós támogatás

A francia kormány tervei szerint a tévéadót egyszeri, 70 millió eurós állami támogatással indítanák el, s ez a pénz a működés első öt esztendejének költségeit fedezné. A CFII-t az állami France Televisions és a magánkézben lévő TF1 tévéállomás közösen működtetné.

A tervezett állami támogatást Brüsszel csak akkor engedélyezi, ha igazoltnak látja, hogy a tévécsatorna közszolgálati feladatokat lát el.

A francia hírtelevízió megalkotására vonatkozó tervet tavaly ismertette Jacques Chirac köztársasági elnök, aki az angol nyelvű hírcsatornák dominanciáját szeretné megtörni. A CFII franciául, arabul és angolul sugározná adását.

Ghislain Achard, a France Televisions általános igazgatója szerint 12 hónapot igényel az új adó beindítása, s a munka csak a kormánydöntés hivatalos kihirdetése után indulhat. Az adó 2005 júniusánál hamarabb nem kezdheti el működését - írja az euro.hu.

A franciák nem látják majd

Mario Monti versenybiztoshoz közel álló, nevüket titokban tartó nyilatkozók szerint az EU a részletek tisztázása után engedélyezni fogja a hírtévé állami támogatással történő létrehozását. A CFII-nél 250 újságíró dolgozik majd, és a szerkesztőség a francia AFP hírügynökség, illetve a Radio France International nemzetközi tudósítói hálózatát is használni fogja.

A tervek szerint az adást nem sugározzák Franciaország területén, ahol már létezik honi hírtévé, TF1 néven. Fogható lesz viszont a CFII Észak-Európában, Afrikában, Indiában, a Közép-Keleten, Közép-Ázsiában, és Észak-Amerikában - így az ENSZ székhelyéül szolgáló New-Yorkban is.