Visszaüthet a gyors kínai növekedés

Vágólapra másolva!
Az idei első negyedévben ismét jelentős mértékben, 9,7 százalékkal bővült a kínai gazdaság az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva, az állóeszközökbe történő befektetések pedig 43 százalékkal nőttek. Szakértők szerint az ellenőrizetlen növekedés megbosszulhatja magát - írja a BBC News Online.
Vágólapra másolva!

A megkérdezett közgazdászok úgy vélik, hogy a rohamosan gyorsuló gazdasági növekedés könnyen válságba fordulhat, amely ráadásul erősen kihathat Ázsia többi gazdaságára is.

A kínai kormány sietve próbálta eloszlatni ezeket a félelmeket, és például a hatalmasra duzzadt banki hitelezések visszafogásával - elsősorban az ingatlanszektorban - próbálja ellenőrzése alatt tartani a folyamatokat.

Forrás: EPA
Forrás: EPA

A befektetések növekedése - amely elsősorban az építőiparban, lakásépítésekben jelenik meg - okozza a legnagyobb aggodalmat. A JP Morgan egy szakértője szerint ugyanis minél gyorsabban nő ez az összeg, minél nagyobb értéket ér el, annál nagyobb mértékű korrekcióra lehet számítani. A kínai kormány vasárnap ismét közölte, hogy eltökélt lépéseket kíván tenni az elszabaduló növekedés csillapítására.

A legfrissebb adatok közzététele előtt voltak olyan vélemények, amelyek szerint a lassú világgazdasági növekedés kihat majd a kínai exportra is, de nem igazolódtak be ezek a várakozások. Az ipari termelés 19, az export pedig 43 százalékkal volt magasabb idén márciusban, mint egy évvel korábban. Az infláció ugyanakkor mérsékelt maradt, csupán 2,8 százalékos volt a tavalyi első negyedévhez képest.

Egyes vélemények szerint a befektetések növekedése ráadásul ellátási problémákat is okozhatnak olyan termékek esetében, mint például az üzemanyag, fémipari- vagy építőipari termékek. A megoldás szakértők szerint az eddig a dollárhoz kötött kínai valuta szabaddá tétele lehet - írja a BBC News Online.