109,5 milliárd euró kiadással számol az uniós büdzsé

Az Európai Bizottság szerdán nyilvánosságra hozta az EU jövő évi közös költségvetésének tervezetét. Ez lesz az első költségvetés, amely már egész évre számol az új tagállamokkal. A brüsszeli bizottság 109,5 milliárd eurós kiadást javasol jövőre, ez a 25 tagú EU nemzeti összjövedelmének várhatóan az 1,03 százaléka lesz.

Az idei költségvetéshez képest 9,7 milliárd eurós kiadási többletből 3,9 milliárd euró az új tagok első egész éves elszámolása miatt válik szükségessé. 1,3 milliárd euró a közös mezőgazdasági politika reformját szolgálja, 2,7 milliárd euró pedig a strukturális alapok jobb kihasználásának többletköltsége.

A közös mezőgazdasági politika költségét jövőre 50,7 milliárd euróra tervezi az EU bizottsága. Ebből az új tagokra 3,6 milliárd euró jut. A strukturális alapok kiadásait 42,4 milliárd euróra becsüli a bizottság a jövő évben, ebből 7,7 milliárd euró jutna az új tagországoknak.

Az előcsatlakozási támogatásokból még jövőre is 1,538 milliárd eurót kapnak az új tagállamok a tervezet szerint, és kiegyenlítésként további 1,3 milliárdot, ez utóbbit azért, hogy továbbra is nettó támogatottak maradjanak. A kiegyenlítés összege 100 millió euróval csökkenne ez évhez képest.