Eljárás indulhat a magas hiány miatt az új tagok ellen

Az Európai Bizottság várhatóan június 23-i ülésén tesz javaslatot a túl nagy államháztartási hiány miatti eljárás megindítására több új tagállam, köztük Magyarország ellen - közölték pénteken uniós illetékesek. Az új tagokat azonban nem kötelezik majd arra, hogy már a túlzott hiány utáni első évben a GDP 3 százaléka alá csökkentsék a deficitet.

A bizottság intézkedése azokat a tagállamokat érinti, amelyek tavalyi államháztartási hiánya meghaladta a GDP 3 százalékát. A stabilitási és növekedési paktum ugyanis ebben az értékben határozza meg a deficit megengedhető felső határát.

Az új tagállamokat azonban az eljárás megindítása ellenére nem fogják arra kötelezni, hogy már a túlzott hiány utáni első évben a GDP 3 százaléka alá csökkentsék a deficitet - közölte Joaquin Almunia gazdasági és pénzügyi kérdésekért felelős biztos szóvivője.

Egyrészt ezek az országok még nem tagjai a valutauniónak, másrészt államháztartási helyzetük értékelésekor a brüsszeli bizottság "sajátos körülményként" fogja értékelni uniós csatlakozásukat, illetve annak gazdasági-pénzügyi következményeit - tette hozzá a szóvivő.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az érintett országok több időt kapnak államháztartási hiányuknak a GDP 3 százaléka alá csökkentésére, de hogy pontosan mennyit, azt a bizottság javaslata alapján a pénzügyminiszterek tanácsa esetről esetre fogja eldönteni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK