Grasser: Ne szavazhassanak a paktumot megsértő államok

Vágólapra másolva!
Karl-Heinz Grasser osztrák pénzügyminiszter azt javasolja, hogy átmenetileg vonják meg a szavazati jogot az Európai Unióban azoktól az államoktól, amelyeknek a GDP-hez viszonyított államháztartási deficitje sorozatosan meghaladja a három százalékot, és ezzel megsértik az euróövezet országaira vonatkozó stabilitási és növekedési paktumot.
Vágólapra másolva!

Grasser elképzelését a csütörtöki Süddeutsche Zeitung ismertette. A miniszter a lapnak elmondta: a paktum jövője már történelem, elvesztette hitelét. Németország eltemette azt, amit megalkotott Theo Waigel volt pénzügyminiszter idején. Grasser szerint az Európai Unió országainak új szabályokról kell elgondolkodniuk, olyanokról, amelyek valóban alkalmazhatók.

Szavai elsősorban Németországnak és Franciaországnak szóltak, amelyek sorozatban túllépték a három százalékos határt, de tavaly mégis elérték, hogy ne sújtsák őket szankciókkal. Németország megígérte, hogy 2005-re a GDP-hez viszonyított államháztartási deficitjét három százalék alá szorítja, de hivatalos és nem hivatalos jelzések szerint az ígéret aligha lesz tartható.

Német kormánykörökben a Süddeutsche Zeitung beszámolója szerint kalandornak minősítették Grasser felvetését.